Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

the 1st Gymnasium of Markopoulo



https://www.youtube.com/watch?v=zuwPvGrceyY

This is the presentation of the school at the 1st Meeting of the Erasmus+ project "ACCEPTO" that took place in Roman of Romania from 27st to 31st October 2014.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

1η συνάντηση Erasmus+: Ρουμανία

                       



Στη Ρουμανία, στην πόλη Ρομάν, στο Γυμνάσιο "Μιχαήλ Εμινέσκου" ξεκινά από σήμερα η 1η διακρατική συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο "Accepting Yourself and Accepting the Others". To 1o Γυμνάσιο Μαρκοπούλου βρίσκεται ήδη εκεί με εκπροσώπους τον Διευθυντή κ. Μαλανδράκη, την καθηγήτρια Αγγλικής κ. Δέδε και τις μαθήτριες Μεθενίτη Κ. από τη Β΄ Γυμνασίου και Petrisor R. από την Α΄  Γυμνασίου. Στη συνάντηση αυτή, διάρκειας μιας εβδομάδας, μετά την εκδήλωση παρουσίασης των συμμετεχόντων σχολείων, θα συζητηθούν οι βασικοί θεματικοί άξονες του προγράμματος, ενώ θα γίνει και η επιλογή της μασκότ του προγράμματος από τις υποψήφιες προτάσεις των σχολείων.  Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην δική μας υποψηφιότητα και  μια καλή και δημιουργική εκπαιδευτική εβδομάδα για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι σίγουρα θα έχουν πολλά να μας πουν επιστρέφοντας.
Καλή αρχή, λοιπόν, και καλή επιστροφή!

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση - Πρόσκληση


Λογοτεχνικό και Κινηματογραφικό Εργαστήρι
«Ξεφυλλίζοντας την Οθόνη»

Ελάτε να μυηθούμε στη μαγεία της συστηματικής ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων και στην κριτική παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών.


Μαζί θα διαβάσουμε, θα συζητήσουμε και θα αναλάβουμε ενεργά ρόλους (πχ. σεναριογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, λογοτέχνες) και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο δημιουργικών κινηματογραφικών και λογοτεχνικών δράσεων.

Δηλώστε συμμετοχή στις κυρίες
Κοντονίκα, Κορκολή, Παγώνη



Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

1ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου
Erasmus+ 2014-2017


Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παιδιά της Γ΄ τάξης ρωτούν




  • Ακούς μουσική;
  • Αν ναι, πόσο συχνά;
  • Τι είδους μουσική ακούς;
  • Ξέρεις την ιστορία της μουσικής που ακούς;
  • Για ποιο λόγο έχεις αυτά τα ακούσματα;
  • Παίζεις κάποιο μουσικό όργανο, αν όχι, θα ήθελες και ποιο;
  • Τι έχεις να πεις για την ελληνική μουσική σκηνή;
  • Επηρεάζεσαι από τα πρότυπα των καλλιτεχνών και τα λεγόμενα «video clips»;
  • Για σένα, πιο σημαντικό είναι το ταλέντο ή το «θέαμα»;
  • Τι σημαίνει η μουσική για σένα;
  • Πότε και πού ακούς μουσική;

 Από τις απαντήσεις των μαθητών του σχολείου μας στα παραπάνω ερωτήματα προέκυψαν τα εξής:
  • Το 100% των μαθητών ακούει μουσική. 
  • Πάνω από το 85% των μαθητών έχει ως αγαπημένο όργανο την κιθάρα. 
  • Επίσης, στο σχολείο μας, πιο δημοφιλής και αρεστή μουσική είναι η Pop με μικρή διαφορά από τη Rock, που ακολουθεί δεύτερη. 
  • Το 70% βρίσκει τη νέα ελληνική μουσική αδιάφορη 
  • Τέλος, το 99,9% των μαθητών ακούει συνεχώς, πάντα και παντού μουσική, γιατί, όπως είπαν τα παιδιά, «χωρίς μουσική δεν υπάρχει ζωή».



Μαργιάννα Δρίτσα

Χορωδία



            Ένα σήμα κατατεθέν του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου αποτελεί η ομάδα της χορωδίας, με συνεχή παρουσία παιδιών που φτάνει έως και τα 100 σε όλες τις εκδηλώσεις για πάνω από 10 χρόνια. Σημαντικές συνεργασίες, όπως με τον κ. Λάκη Χαλκιά και τον κ. Γιάννη Μαρκόπουλο έχουν σημαδέψει τις εκδηλώσεις αυτές –εντός και εκτός σχολείου- κι έχουν χαρίσει αναλλοίωτες μνήμες τόσο στην ομάδα αυτή όσο και σε όλους τους μαθητές του σχολείου.
            Η χορωδία, όπως τη βλέπουν οι καθηγητές, συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών, αφού μαθαίνουν τι σημαίνει ομαδική εργασία και ταυτόχρονα είναι μια μορφή έκφρασης, συναισθημάτων και ιδεών.
            Ωστόσο, και από την πλευρά των παιδιών, η χορωδία συνδυάζει το ελεύθερο στοιχείο της μουσικής, αλλά και τα πειθαρχεί, βοηθώντας τα να λειτουργήσουν ως σύνολο. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της χορωδίας, αφουγκραζόμαστε όλες αυτές τις αναμνήσεις, τα πρωϊνά ξυπνήματα, τα γέλια, την αγωνία για το αποτέλεσμα, τη ζεστή ατμόσφαιρα.
            Η χορωδία μας έμαθε να δουλεύουμε ομαδικά, να ξεπερνάμε αντιζηλίες και συγκρούσεις. Μας έφερε κοντά σε μεγάλους καλλιτέχνες, αλλά πάνω από όλα, μας χάρισε πλήθος εμπειριών που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.
                                   
Κυρία Μαρία Μουσέτη, σας ευχαριστούμε!
Χαρακτηριστικά, μαθητές αναφέρουν:

«έχω περάσει πολύ όμορφες στιγμές στη χορωδία», Ελένη Κοκαβέση, Γ1

«δεν το κάνω για το κοινό, αλλά για μένα, είναι κάτι που πρέπει να το θέλεις πραγματικά», Χριστίνα Αλλαγιάννη, Γ1

«Με βοήθησε στο να γνωρίσω φίλους και ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μου», Δημήτρης Γιαννάκης, Β1

«Έχει πλάκα, ο καθένας ας νομίζει ό, τι θέλει, εμένα με γεμίζει», Βασιλική Βασιλοπούλου, Γ1

«Ανακάλυψα ένα νέο μου ταλέντο» Ιάσονας Ντότσικας Β3

Ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην ομάδα μας;
Σας περιμένουμε!

Η ομάδα της χορωδίας


Μαργιάννα Δρίτσα

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Τα ΜΜΕ του σήμερα




Στις μέρες μας πια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το διαδίκτυο για την ενημέρωση τους, αντί για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπως η τηλεόραση και η εφημερίδα.
Πρώτα από όλα ας αναλύσουμε γιατί οι άνθρωποι κατευθύνονται προς το διαδίκτυο αντί να στρέφονται στα άλλα μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί δραματικά, σε αντίθεση με τις εφημερίδες ή την τηλεόραση που έχουν εξελιχθεί ελάχιστα από όταν ξεκίνησε ο ρόλος τους. Επίσης το διαδίκτυο, με τις νέες ταχύτητες, ενημερώνεται συνεχώς και όλο και πιο πρόσφατες ειδήσεις μπορούν να αναγνωστούν. Μια εφημερίδα, σε αντίθεση με το διαδίκτυο, χρειάζεται αρκετές μέρες μέχρι να κυκλοφορήσει σε νέο τεύχος. Ακόμα και στην  τηλεόραση χρειάζεται κάποιος χρόνος για να βγει στον αέρα ένα νέο δελτίο ειδήσεων.
Στο διαδίκτυο, υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα κοινοποίησης της είδησης σε άλλους, όπως και η δυνατότητα να πει κάποιος την γνώμη του. Και τελευταίο, στο διαδίκτυο δεν υποστηρίζεται καμιά πλευρά, όπως κόμματα και άλλα. Οι εφημερίδες και τα κανάλια της τηλεόρασης, ανάλογα με το συμφέρον τους, υποστηρίζουν κάποιο κόμμα ή διαστρεβλώνουν την αλήθεια, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το κόμμα το οποίο έχουν σαν χορηγό.
Άρα στο τέλος, καταλαβαίνουμε ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι κατευθύνονται προς το διαδίκτυο για την καλύτερη ενημέρωσή τους απ’ ό,τι στα συνηθισμένα ΜΜΕ, τα οποία όλο και λιγότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται.
Ιάσονας Ντότσικας, Β3

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Μα γιατί δεν προσέχει στο μάθημα;


Σχέδιο μαθήτριας εν ώρα μαθήματος.



Στην ερώτηση του καθηγητή της γιατί δεν πρόσεχε στο μάθημα, η μαθήτρια απάντησε πως η συμμετοχή της δεν ήταν φανερή, αλλά ουσιαστική.

Καλλιτεχνική φύση; Σίγουρα!

Δικαιώνει τον ισχυρισμό του Summerhill περί της αναγκαιότητας της τεμπελιάς;

Μοιάζει το σχέδιο αυτό να είναι μια μορφή ανάκαμψης, αλλιώς ανασυγκρότησης της πνευματικής δύναμης που κρύβει το συγκεκριμένο παιδί;

Μάλλον, ναι.

Καταλαβαίνω ...




«Καταλαβαίνω….

…ότι κάθε εξωτερικός καταναγκασμός είναι λάθος, ότι μόνο ο εσωτερικός καταναγκασμός έχει αξία. Κι αν η Μαρία ή ο Ντέιβιντ θέλουν να τεμπελιάσουν, τότε η τεμπελιά είναι το μόνο απαραίτητο σε αυτούς τη στιγμή αυτή. Κάθε στιγμή της υγιούς παιδικής ζωής είναι μια στιγμή εργασίας. Ένα παιδί δεν έχει χρόνο να κάτσει και να τεμπελιάσει. Η τεμπελιά είναι κάτι έξω από τα συνηθισμένα, είναι μια μορφή ανάκτησης δυνάμεων και άρα απαραίτητη όταν συμβαίνει.»

Neill Summerhill (1883-1973),
συγγραφέας,
ιδρυτής του σχολείου Σάμερχιλ
στην Αγγλία

Οι ποινές στα σχολεία…


γράφει η Κυβέλη Ταλιουράκη, Γ5

Οι ποινές στα σχολεία … 

... είναι αρκετά δίκαιες, αν είναι η μόνη λύση τις περισσότερες φορές, όμως, αυτό εμείς τα παιδιά δεν το καταλαβαίνουμε, συνήθως. Όταν κάνουμε υπερβολική φασαρία ή δεν ακολουθούμε γενικούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς, οι καθηγητές χρειάζεται να μας επιπλήξουν. Αυτό το κάνουν για να αποκτήσουν «τον έλεγχο».

Από τη λέξη «έλεγχος», βέβαια, ξεκινούν όλα. Μετά την επιβολή μιας ποινής, εμείς τα παιδιά εκδηλώνουμε διάφορες αρνητικές, κυρίως, αντιδράσεις. Θέλουμε να ικανοποιείται πάντα η επιθυμία μας και να έχουμε συνεχώς «το πάνω χέρι» εμείς.

Βέβαια, καλό θα ήταν οι καθηγητές να προσεγγίζουν τους μαθητές προσεκτικά, προσπαθώντας να έρθουν πιο κοντά τους και χωρίς προκατάληψη, ώστε μη φτάνουμε σε αυτό το σημείο αντίδρασης. 

Δεν εννοώ οι καθηγητές να καλοπιάνουν τους μαθητές με το να αστειεύονται μαζί τους και να τους απευθύνουν συνεχώς το λόγο, υποκριτικά σχεδόν, νομίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζουν την αποδοχή των παιδιών, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, τα απωθούν ακόμα περισσότερο. Αντίθετα, πρέπει να είναι αληθινοί προς τα παιδιά.

Το σωστό, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν οι ποινές να χρησιμοποιούνται ως ύστατη λύση κι όχι ως πανάκεια. Όταν ένας καθηγητής επιβάλλει μια ωριαία αποβολή στο μαθητή, πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο ποιος πρέπει να χρεωθεί την ποινή, γιατί πολλές φορές, χωρίς να έχουν διαπιστώσει ποιος είναι «ο ένοχος» επιβάλλουν ποινή στο «συνήθη ύποπτο», πράγμα άδικο.

Επίσης, δεν πρέπει να αποβάλλουν από το μάθημα κάποιον οποτεδήποτε, αλλά να σκέφτονται πολλούς παράγοντες μέχρι να φτάσουν στην απόφαση αυτή, καθώς συνήθως το παιδί εκείνη τη στιγμή δεν καταλαβαίνει τι κάνει, άρα αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Τέλος, είναι αναμενόμενο οι καθηγητές να έχουν προσδοκίες από τα παιδιά, όμως αυτές θα πρέπει να τις προσαρμόζουν στις δυνατότητες των παιδιών.









http://www.theschooligans.gr

Η εξουσία των καθηγητών


από το Γιώργο Παπασιδέρη, Γ5

«Κάθισε στη θέση σου!»

«Δε θα μιλάς πάνω απ’ τη φωνή μου!»

«Πέρνα έξω!»

«Κάντε ησυχία όλοι, διαφορετικά θα γράψετε διαγώνισμα!»

Αυτές είναι μερικές καθημερινές προτάσεις ψυχολογικής πίεσης που ασκούν καθηγητές σε μαθητές προκειμένου να πετύχουν οργανωμένο μάθημα.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές οι καθηγητές αρνούνται να προσπαθήσουν να επιτύχουν την ησυχία με διάλογο και περνούν απευθείας στην απειλή. Μάλιστα, διαμαρτύρονται ότι και με την απειλή τα παιδιά δεν ησυχάζουν...
Μα πώς είναι δυνατόν να ησυχάσουν από τη στιγμή που οι καθηγητές δεν έχουν προσπαθήσει να τους προσεγγίσουν με ήπιο τρόπο;

Αυτό που ζητώ εγώ, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά, είναι ο καθηγητής να μην ασκεί με την πρώτη ευκαιρία εξουσία, αλλά να προσπαθεί να έρχεται και στη θέση του παιδιού, ώστε να καταλαβαίνει ότι και το παιδί θέλει να κάνει μάθημα και ησυχία, αλλά δεν τα καταφέρνει, διότι ο καθηγητής το αποπαίρνει.


Συμβουλές για… ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Διαδίκτυο μπαίνεις
και δεν ξέρεις πού πηγαίνεις

Στο διαδίκτυο όταν μπαίνεις
προσοχή πού θα πηγαίνεις. 

 Πάντα πρέπει να προσέχεις
αλλιώς προβλήματα θα έχεις. 

 Και το φίλο θα ρωτήσεις
πράγματα ν’ ανακαλύψεις. 

 Facebook, twitter, γραμματάκια
Δεν είναι αθώα πραγματάκια.

από τους  μαθητές  

Φιλίππου Μαρία, Μαρίνη Βιβιάνα, Κωνσταντώνη Γεωργία, Μαργαρώνης Νεκτάριος
της Α΄ Γυμνασίου, για το Project με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Project



Χωρίς επαρκή ενημέρωση, όπως είθισται στην Ελλάδα για κάθε τι που ξεκινά για πρώτη φορά, αλλά και με πολλές απόψεις διατυπωμένες εκ προοιμίου σχετικά με τον όρο και το εκπαιδευτικό του περιεχόμενο, γνώριμη, επίσης ελληνική αντίδραση απέναντι στο καινούργιο, το project εισήχθη στο ωρολόγιο πρόγραμμα και του Γυμνασίου μετά τη δυο χρόνων εφαρμογή του στα Λύκεια της χώρας. 

Η αναμφισβήτητη εκπαιδευτική και παιδαγωγική σημασία του project είναι ζητούμενο αν μπόρεσε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού χρόνου εφαρμογής του ή αν θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να αναδειχτεί μέσα στην άκαμπτη δομή του ελληνικού σχολείου. Το μόνο που μπορεί να δράσει καταλυτικά πάνω σε αυτήν είναι η ευλογία των παιδιών, τα οποία διαθέτουν ακόμα αρκετή φαντασία, ώστε να τολμούν να να χαίρονται με όσα οι μεγάλοι θεωρούν πονοκέφαλο… 

 Laissez faire, λοιπόν!

Θερμοπύλες (διασκευή του ομώνυμου ποιήματος του Κ.Π. Καβάφη)


Λογοτεχνικό Εργαστήρι
«Με τις λέξεις ταξιδεύω»
Κορυφαίες στιγμές…

Θερμοπύλες
(διασκευή του ομώνυμου ποιήματος του Κ.Π. Καβάφη)

Και θα καθήσουν στο πεδίο της μάχης
μ’ υψωμένες τις ασπίδες και τα δόρατα τα λεία
ώσπερ ο βράχος στην άγρια θάλασσα
Και αν τους κυκλώσουν αι ορδαί του θανάτου
πάλι γενναίοι θα σταθούν
Ορίζουν τιμή μεγάλη τη θυσία αυτών εις τον βωμόν
της πατρίδος, χωρίς δαφνοστέφανας δόξας.
Αργοπεθαίνοντας μια μόνο λέξη θα πουν
«Ελευθερία»
Χρυσή τιμή σ’ εκείνους που όρισαν να φυλάττουν
θερμοπύλες διότι μετέβησαν γενναία στην άλλη ζωή.

Από τον Σπύρο Πίντζο, Γ5






Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

IGUANA (Improving School Governance Using an Action Learning System)



Όραμα του έργου IGUANA (Improving School Governance Using an Action Learning System) http://www.iguana-project.eu/ είναι να εντοπίσει και να καλλιεργήσει τις προϋποθέσεις και τους παράγοντες που θα επιτρέψουν σε σχολεία ανά την Ευρώπη να γίνουν περισσότερο δεκτικά στην εισαγωγή της καινοτομίας και να επιδιώκουν τη συνεχή ανάπτυξη. Το IGUANA εστιάζει ιδιαίτερα στις ικανότητες που συνθέτουν τη συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence) σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο σχολείου (organizational intelligence), εξετάζοντας κατά πόσο η καλλιέργεια αυτών των ικανοτήτων μπορεί να καταστήσει τα σχολεία περισσότερα ανοιχτά προς την καινοτομία.

To έργο συντονίζεται από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας (CEPCEP) και ως εταίροι συμμετέχουν το Trinity College  (Ιρλανδία), το πανεπιστήμιο του Βίλνιους (Λιθουανία), η Ευρωπαϊκή Ένωση Διευθυντών Σχολείων (ESHA- Oλλανδία), το ευρωπαϊκό Δίκτυο ΜΕΝΟΝ, ενώ ο συντονιστής εταίρος για την Ελλάδα είναι το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Το  IGUANA έχει αναπτύξει ένα εργαλείο αποτύπωσης της συναισθηματικής νοημοσύνης σε ατομικό επίπεδο, αλλά και της «αναπτυξιακής ικανότητας» του σχολείου.  Στο πλαίσιο της πιλοτικής τους συμμετοχής στο έργο, ομάδες εκπαιδευτικών από κάθε σχολείο καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αποτύπωσης και βάσει των αποτελεσμάτων να καταρτίσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης και καινοτομίας, βάσει μιας συγκεκριμένης θεωρίας της αλλαγής (Theory of change) που θα τους παρουσιαστεί.

Bάσει των αποτελεσμάτων αυτών προτείνεται επίσης στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς κατάλληλο επιμορφωτικό υλικό που στοχεύει στην ανάπτυξή τους τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Με τη βοήθεια των συντονιστών του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί θέτουν κατόπιν σε εφαρμογή το σχέδιο ανάπτυξης και στη συνέχεια αξιολογούν τα αποτελέσματα.  Για την αξιολόγηση και τον αναστοχασμό πάνω στην εφαρμογή του αναπτυξιακού πλάνου του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους την ψηφιακή κοινότητα του IGUANA στη δικτυακή πύλη του Open Discovery Space, όπου θα μπορούν να ανταλλάσσουν εμπειρίες με πιλοτικά σχολεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

 Η συνεργασία με τους συντονιστές γίνεται σε συναντήσεις στο σχολείο κατόπιν συνεννόησης. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων εφαρμόζεται η μεθοδολογία της ενεργού μάθησης (Action learning), η οποία εφαρμόζεται ευρέως σε ομάδες συνεργαζόμενων ατόμων, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών συνεργασίας και την ανάπτυξη των οργανισμών στους οποίους εργάζονται.

Στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης με τους εκπαιδευτικούς, θα παρουσιαστεί συνοπτικά το πρόγραμμα και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αποτύπωσης. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του Action Learning, θα μελετήσουν τα αποτελέσματα και θα υποστηριχθούν για την κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου του σχολείου.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Οι τέσσερις "καρέκλες" ...

(περισσότερα εδώ)
"Νευρώνες Δύναμης"
Διαμεσολάβηση
για την πρόληψη ενδοσχολικών συγκρούσεων"
επιμορφώνει εκπαιδευτικούςεκπαιδεύει μαθητέςσυνδέει σχολείαυποστηρίζει όσους συμμετέχουν

Επιμόρφωση στη Διαμεσολάβηση
(μεταξύ ομοτίμων)


(μια προτεινόμενη δραστηριότητα - δράση - εκπαίδευση - εξάσκηση - κλπ)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

Κυρίες, Κύριοι και διαμεσολαβητές Καλησπέρα σας.
Είμαι η Μαργιάννα Δρίτσα από την ομάδα Δ
του 1ου Γυμνάσιου Μαρκοπούλου
Για σήμερα επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε κάτι που πιθανότατα να μην έχετε ξαναδεί,
τις 4 καρέκλες, δηλαδή τέσσερις διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ "ΚΑΡΕΚΛΩΝ"
Τι είναι οι 4 καρέκλες;
Λοιπόν κάθε μία από αυτές αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική διάθεση ή στάση,
η οποία χρωματίζει με τον τρόπο της και ένα διαφορετικό τρόπο απάντησης ή απόκρισης σε ένα δύσκολο μήνυμα που μας απευθύνουν, μία ερώτηση, μια επίθεση, μια σκληρή κριτική, μια προσβολή, κάτι τέλος πάντων που μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση ή είναι γενικά «έντονο» και «δύσκολο» να το διαχειριστούμε, να το ακούσουμε.

Η 1η καρέκλα


Η πρώτη καρέκλα με σύμβολο γενικά ένα άγριο ζώο, ένα τσακάλι, μία τίγρη, ένα λιοντάρι κλπ, αντιπροσωπεύει τη διάθεση και τη στάση της άμυνας μέσω της επίθεσης.



Η 2η καρέκλα

Η δεύτερη καρέκλα με σύμβολο ίσως κάποιο αδύναμο μικρό ζώο αντιπροσωπεύει θα λέγαμε μια στάση γεμάτη από ενοχές και κατηγορίες για τον εαυτό μας, μια στάση στην οποία εισπράττουμε μέσα μας και κάνουμε δική μας την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας.



Η 3η καρέκλα

Η τρίτη καρέκλα μας καλεί σε ενδοσκόπηση (φανταστείτε μια εικόνα στην οποία κάποιος στρέφει τις αισθήσεις τους – τα αυτιά του – προς τα μέσα), μας καλεί να στραφούμε μέσα μας και να αφουγκραστούμε, μας καλεί σε αυτοενσυναίσθηση.
Τι νιώθω τη δεδομένη στιγμή;
Ποια είναι τα συναισθήματά μου όταν ακούω αυτά που ακούω και όταν βλέπω αυτά που βλέπω;
Ποιες ανάγκες μου κρύβονται πίσω από αυτά τα συναισθήματα;
Πως μπορώ να τις επικοινωνήσω αυτές, να κάνω ένα μικρό βήμα προς αυτές, να τις αναγνωρίσω, να τις εκφράσω, να προτείνω κάτι συγκεκριμένο, πρακτικό προς αυτές, προσέχοντας όμως να μην κατηγορήσω τον συνομιλητή μου, παίρνοντας πάνω μου την ευθύνη των συναισθημάτων μου.


Η 4η καρέκλα



Τέλος, η τέταρτη καρέκλα αντιπροσωπεύει μια στάση ενσυναίσθησης προς τον άλλο, (φανταστείτε μια εικόνα στην οποία κάποιος ή κάποια στρέφει τα αυτιά του προς τον άλλο) κατά την οποία παραμερίζω για λίγο το «εγώ» μου, ακούω καλά, ακούω προσεκτικά, πίσω από τα λόγια του άλλου, ασχολούμαι με αυτόν.
Τι νιώθει;
Τι χρειάζεται ο συνομιλητής μου;
Ποιες ανάγκες έχει; όχι σε γενικό επίπεδο αλλά συγκεκριμένα, εδώ και τώρα.

Ενδιαφέρομαι, προσπαθώ αληθινά να κατανοήσω, τολμώ να υποθέσω,
«άραγε νιώθεις έτσι; γιατί έχεις ανάγκη αυτό;»


ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

1ο παράδειγμα
Δύσκολο μήνυμα:
Πάλι πήρες ωριαία αποβολή! Μα γιατί;
Πάλι τα ίδια και τα ίδια! δεν τα έχουμε πει εκατό φορές;
Μα τι είσαι; απροσάρμοστη είσαι;

1. Κι εσένα στην τελική πολύ που σε νοιάζει … τι σε νοιάζει ; … … δεν θα σου δώσω και λογαριασμό … Είναι τρελή μωρέ η καθηγήτρια …

2. ε … τι να σου πω …

3. Όταν σε ακούω να φωνάζεις τόσο πολύ και να με λες απροσάρμοστη νιώθω πολύ πολύ άσχημα και μου έρχεται να βάλω τα κλάματα … η ωριαία αποβολή δεν με πειράζει αλλά δεν μπορώ να ακούω τις φωνές σου … θα ήθελα να μπορούσαμε να μιλήσουμε πιο ήρεμα να με ακούσεις με κάποιο τρόπο …

4. Φαντάζομαι πως μάλλον έχεις γίνει έξω φρενών και πως είσαι πολύ μα πολύ θυμωμένη … θα ήθελες με κάποιο τρόπο αυτό να μην επαναλαμβανόταν … έτσι δεν είναι; … σαν να μην σε είχα ακούσει καθόλου την προηγούμενη φορά …

2ο παράδειγμα
Πως τόλμησες να μου πεις ψέματα;
Δεν το χωράει το μυαλό μου …
Τελικά έπρεπε να το είχα καταλάβει πόσο ψεύτικη είσαι … 

1. Σιγά την αμαρτία … εσύ δεν μου έχεις πει ποτέ σου ;;; Για δες που θα μου πεις και τι είμαι τελικά … άκου ψεύτικη …

2. Δεν το ήθελα … ειλικρινά … αλήθεια … απλώς … να … έγινε …

3. Όταν σε ακούω να λες πως είμαι ψεύτικη … νιώθω ειλικρινά μπερδεμένη και πολύ ανήσυχη … γιατί δίνω μεγάλη σημασία στη φιλία μας … θα ήθελες να μειώσουμε λίγο την ένταση … να καθίσουμε εδώ και να σου πω τι ακριβώς έγινε δύο λεπτά ;

4. Βλέπω πως αληθινά είσαι αναστατωμένη επειδή νομίζεις ότι σου είπα ψέματα γιατί είναι για σένα πολύ σημαντική η ειλικρίνεια μεταξύ μας … έτσι δεν είναι;


Μετά από αυτά τα δύο παραδείγματα θα ήθελε κάποιος από εσάς να δοκιμάσει;;;;
Μπορεί είτε να ζητήσει ένα μήνυμα δικό μας είτε ένα από εσάς.
Μπορείτε να σκεφτείτε διάφορα τέτοια μηνύμα που έχετε ακούσει, που σας έχουν πει, μηνύματα δύσκολα στο να τα ακούσετε, και, έπειτα να δοκιμάσετε να αποκριθείτε με αυτούς τους τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, καθισμένοι κάθε φορά και σε μία άλλη από τις τέσσερις καρέκλες … 

Ευχαριστούμε ! 

("ερωτήσεις", δύσκολα μηνύματα/παραδείγματα για εξάσκηση με το κοινό)

• Γιατί δεν έγραψες καλά στο διαγώνισμα; Τόσο βλάκας είσαι; Τόσο τεμπέλης; Τι θα κάνω με σένα; και όλα τα φροντιστήρια; τζάμπα είναι; που νομίζεις ότι βρίσκονται τα χρήματα; δεν έχεις πάρει χαμπάρι σε τι εποχή ζούμε;
• Πάλι άργησες; Τι ώρα είναι αυτή που ήρθες; Δεν είναι να σου έχει κανένα εμπιστοσύνη …
• Με τι θράσος μου αντιμιλάς; Ακούς εκεί! ακόμα δεν βγήκες από το αυγό και αντιμιλάς … μωρέ θα στον κόψω τον αέρα …

Τι θα απαντούσατε σε όλα αυτά τα παραπάνω δύσκολα μηνύματα;


ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ

Ήμασταν η ομάδα Δ από το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου
και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και τον χρόνο σας.

Μαργιάννα Δρίτσα,
Επιμέλεια, καθοδήγηση: Νικόλαος Κυπριωτάκης
Πηγή: Μη-βίαιη Επικοινωνία, Μάρσαλ Ρόζενμπέργκ



Σχολική χρονιά 2013-2014

Παιδαγωγική Ομάδα 2013-2014:
Γιαννούλη Παναγιώτα (Λύκειο Βάρης), Δημητρίου Ανδρομάχη (1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων), Κατάρα Φανή (1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων), Καψιμάλη Αντιγόνη (Λύκειο Λαυρίου), Κοντογεώργη Διαμάντω (1ο Λύκειο Γέρακα), Κουλούρη Κατερίνα (1ο Γυμνάσιο Λαυρίου), Κυπριωτάκης Νίκος (1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου), Λαμπίρη Μαρία (Γυμνάσιο Καλάμου), Λαποκωνσταντάκη Δέσποινα (6ο Γυμνάσιο Αχαρνών), Μασούρη Σωτηρία (1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων), Μόσχου Γεωργία-Αντωνία (2ο Γυμνάσιο Παλλήνης), Μπούσουλα Ζωή (12ο Γυμνάσιο Αχαρνών), Παπαχρήστου Κατερίνα (1o Γυμνάσιο Αρτέμιδας), Τραγά Μάρθα (Γυμνάσιο Σπάτων), Τρεβλά Ζωή (1ο Γυμνάσιο Γέρακα), Τσιώνη Φωτεινή (2ο Λύκειο Γλυκών Νερών), Φιλοπούλου Δήμητρα (4ο Λύκειο Αχαρνών), Χατζηδήμα Αναστασία (Λύκειο Παιανίας)

Σχολεία στο δίκτυο 2013-2014:
6ο Γυμνάσιο Αχαρνών, 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών, Γυμνάσιο Καλάμου, 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης, Γυμνάσιο Σπάτων, Λύκειο Βάρης, 1ο Λύκειο Γέρακα, Λύκειο Παιανίας. Συνεργαζόμενα σχολεία: 1o Γυμνάσιο Αρτέμιδας, 1ο Γυμνάσιο Λαυρίου, 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, 4ο Λύκειο Αχαρνών, 2ο Λύκειο Γλυκών Νερών, Λύκειο Λαυρίου, 1o Λύκειο Άνω Λιοσίων, 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων


Επιστημονικοί Σύμβουλοι:
Γιούλη Ρουμπέα, Μαρία Σφέτκου
Οργάνωση:
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής-Πολιτιστικά Θέματα
Συνεργαζόμενοι φορείς:
Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Συντονισμός:
Νίκος Γκόβας