το Φιλοδασικό Ίδρυμα Σωτηρίου,
το Δήμο Μαρκόπουλου και
τον Κον Νάσσο Νικόλαο
(Κάντε κλίκ στο Full Screen και έπειτα κάντε Zoom)
Ευχαριστήρια επιστολή
Πριν τη δενδροφύτευση | Μετά τη δενδροφύτευση |
1o Γυμνάσιο Μαρκόπουλου |
Σχολικό Έτος 2009 - 2010 |
Ιστολόγιο (blog) της σχολικής εφημερίδας "Εκτός Ύλης"
του 1ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου.
Αληθινό ενδιαφέρον για όλη την ύλη ... όχι μονάχα για τη διδακτέα ...
Πριν τη δενδροφύτευση | Μετά τη δενδροφύτευση |
1o Γυμνάσιο Μαρκόπουλου |
Σχολικό Έτος 2009 - 2010 |
* Το μυθιστόρημα του Απόστολου Δοξιάδη "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ" έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη ήδη στην τριακοστή όγδοη έκδοση, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες. Συνιστώ λοιπόν σε όλους να το διαβάσουν , όχι για να εμπλουτίσουν τις μαθηματικές τους γνώσεις, αλλά για να δουν από κοντά πόσο σκληρός είναι ο γνήσιος αγώνας για την κατάκτηση της γνώσης.
Μπροστά σε αυτό το ερώτημα βρέθηκαν οι μαθητές της Γ΄ τάξεως του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009, όταν επισκέφθηκαν την έκθεση με τίτλο «Ο Δαρβίνος σήμερα»,στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά.
Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το British Council, το οποίο συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια από την ίδρυσή του.
Μέσα στο επιβλητικά νεοκλασικό κτήριο του Μουσείου Γουλανδρή, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Γαία ( το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Μουσείου), οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κάρολου Δαρβίνου, 200 χρόνια μετά τη γέννησή του (1809-2009) και 150 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του έργου του «Η καταγωγή των ειδών».
Σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας δυο ωρών, οι μαθητές, χωρισμένοι σε δυο ομάδες, παρακολούθησαν εναλλάξ ταινία-αφιέρωμα στο μεγάλο φυσιοδίφη, ενώ περιηγήθηκαν τον εκθεσιακό χώρο με τη βοήθεια της υπευθύνου του εκπαιδευτικού τμήματος και συμπλήρωσαν ένα έντυπο με σχετικές ερωτήσεις.
Τα δυο μέρη αυτά του εκπαιδευτικού προγράμματος λειτούργησαν συμπληρωματικά στο να αποκτήσουν οι μαθητές με ευσύνοπτο, αλλά και ουσιαστικό τρόπο, μια ευρύτερη εικόνα σχετικά με το Δαρβίνο και τη θεωρία του.
Τα παιδιά ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, σε μια εποχή όπου καμιά παρεκτροπή από τις παραδεδεγμένες απόψεις της καθεστηκυίας τάξεως δεν συγχωρούνταν και κάθε γνήσια ερευνητική προσπάθεια προσέκρουε σε δογματικούς ύφαλους, προερχομένους κυρίως από το χώρο της Εκκλησίας. Κι όμως μέσα από τα γεγονότα της ζωής του Δαρβίνου είδαν καθαρά πως η γνήσια διάθεση του ανθρώπου να ερευνά, να αναζητεί και να αναρωτιέται ακούραστα σχετικά με τα θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξής του, βρίσκει πάντα το δρόμο, νικώντας οποιοδήποτε εμπόδιο, για να φτάνει στον προορισμό της, που δεν είναι άλλος από την αλήθεια.
Ο Δαρβίνος, ως άνθρωπος και ως επιστήμονας, υπήρξε αξιοθαύμαστος: παρά το φιλάσθενο οργανισμό του, παρά τα όσα πρέσβευε η συντηρητική κοινωνία της Αγγλίας του 19ου αιώνα, παρά την έλλειψη, ακόμα, των τεχνικών μέσων που οι σημερινοί επιστήμονες απολαμβάνουν στο ερευνητικό τους έργο, εκείνος έφτασε στην επιστημονική γνώση σχετικά με την εξέλιξη των ζώντων οργανισμών πολύ πριν η σημερινή επιστημονική κοινότητα φτάσει σε αυτό το σημείο μελετώντας το ανθρώπινο DNA.
Ήταν πράγματι ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πράγμα που αποδεικνύεται και από την ανταπόκριση των μαθητών που το παρακολούθησαν. Θετικό ρόλο σε αυτό έπαιξε τόσο η προετοιμασία των μαθητών από την καθηγήτριά τους, κ. Σάρδη όσο και η παρουσίαση της έκθεσης από την κ. Αλευρά, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ελπίζουμε οι μαθητές να έχουν κι άλλες τέτοιες θετικές εμπειρίες από τα προσεχή εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχει το σχολείο μας.
Αν θέλετε να δείτε μια μορφή τέχνης πραγματικά πρωτότυπη και συγκλονιστική, πληκτρολογήστε www.news247.gr/a/5!103600
Όταν η ταχύτητα, η δεξιοτεχνία, η εκφραστικότητα , αλλά και η ωμή πανανθρώπινη αλήθεια μπορεί μέσα από τα θαυματουργά δάχτυλα μιας νεαρής ουκρανής να ρέει σαν άμμος,
το μόνο που κάνουμε είναι να σιωπούμε εκστατικοί...
Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας πρόσφατα διενήργησε έρευνα σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, τα αποτελέσματα της οποίας αναδεικνύουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:
Καταρχήν το σύνολο των σχολείων της χώρας έχει πλέον εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με το μέσο όρο Η/Υ ανά σχολείο να ανέρχεται στους 13,2.
Ο αριθμός των Η/Y στα σχολεία ποικίλει ανάλογα με τη βαθμίδα του σχολείου, τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτό, αλλά και την περιοχή στην οποία βρίσκεται το σχολείο. Από τις τελευταίες μετρήσεις εκτιμάται ότι σε κάθε υπολογιστή ενός σχολείου συνδεδεμένου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 16 μαθητές, ενώ ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα (22 στο δημοτικό, 15 στο Γυμνάσιο, 11 στο Λύκειο).
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) είναι το προηγμένο εκπαιδευτικό εσωτερικό δίκτυο (intranet) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο συνδέει σήμερα 14.319 σχολικές μονάδες, που συμπεριλαμβάνουν το 100% Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και το 78% των Νηπιαγωγείων. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει χρήσιμες υπηρεσίες στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, συμπεριλαμβάνοντας τηλεκπαίδευση, πρόσβαση σε εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, ενημέρωση, πληροφόρηση, ψυχαγωγία, διεξαγωγή θεματικών συζητήσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων μέσω διαδικτύου, επικοινωνία μεταξύ όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης κ.α.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, παρατηρείται ότι στις αγροτικές περιοχές διατίθενται σχεδόν διπλάσιοι υπολογιστές σε σύγκριση με τα αστικά και ημιαστικά κέντρα, ανάλογα με το πλήθος των μαθητών που αντιστοιχούν σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύνολο των σχολείων που διαθέτουν Η/Y είναι συνδεδεμένα στο internet, με τη σύνδεση ευρείας ζώνης να έχει υποκαταστήσει την ISDN σε ποσοστό 69%.
Το ΠΣΔ έχει προχωρήσει επίσης και στη διανομή προσωπικών λογαριασμών για σύνδεση dial-up από το σπίτι και προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σε 74.000 εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες της πρακτικής τους εξάσκησης. Προσωποποιημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΠΣΔ (π.χ.e-mail) παρέχεται επίσης πιλοτικά και σε 25.000 περίπου μαθητές Γυμνασίου μέσω της Μαθητικής Πύλης (students.sch.gr).
Το ΠΣΔ χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 12 εκπαιδευτικοί ανά σχολείο, ενώ μόνο ένα 3% των συνδεδεμένων σχολείων του δείγματος δήλωσαν ότι δεν έχουν ούτε έναν εκπαιδευτικό που να το χρησιμοποιεί. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητες χρησιμοποιούν το ΠΔΣ σε 8 από τα 10 σχολεία. Η χρήση του internet από τους μαθητές αφορά κυρίως σε γνωριμία με τους υπολογιστές (75%), προετοιμασία εργασιών (63%) και παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα (25%).
Aπό τα επίσημα στοιχεία του ΠΣΔ παρατηρείται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αξιοποιεί σημαντικά τις δυνατότητες της δεύτερης γενιάς διαδικτύου (web 2.0). Eνδεικτική είναι η αποδοχή της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών ιστολογίων (blogs.sch.gr) που προσφέρει το ΠΣΔ σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίου, καθώς, από τον Απρίλιο του 2008 που ξεκίνησε η υπηρεσία, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 5000 ιστολόγια (bolgs), τα οποία διαβάζονται από περισσότερους από 95.000 μοναδικούς επισκέπτες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ( www.observatory.gr )
Το ΣΕΝ/JA Greece είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και σε συνεργασία με το διεθνή -μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- οργανισμό Junior Achievement Worldwide.
Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το ΣΕΝ/JA Greece υποστηρίζεται από τα μέλη του τα οποία είναι επιχειρήσεις, ιδρύματα, φορείς αλλά και ιδιώτες. Βασικός του σκοπός είναι η προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών.
Με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία του Junior Achievement Worldwide, υλοποιεί προγράμματα επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υποστηρίζει τα σχολεία με εμπλουτισμό ύλης του μαθήματος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Σύμβουλοι των προγραμμάτων είναι στελέχη από διάφορες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα οι οποίοι εθελοντικά συμβάλλουν ώστε οι μαθητές να διαγνώσουν δυνατότητες, ευκαιρίες, προκλήσεις-επιλογές, που ανοίγονται μπροστά τους για την επαγγελματική τους πορεία. Οι εταιρείες μέσα από τη συνδρομή των στελεχών τους, υποστηρίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών.
Τα προγράμματα «Η οικονομία και εγώ», «Μια επιχείρηση σε δράση», «Παγκόσμια Αγορά» απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου μέσα από τα οποία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το ρόλο τους μέσα στην ελεύθερη οικονομία και να σχεδιάζουν το βιογραφικό τους. Έχουν επίσης την ευκαιρία να ετοιμάζουν τον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό, να μαθαίνουν τους πόρους που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία μιας επιχείρησης, να ερευνούν τη σημασία της ηθικής συμπεριφοράς στη δική τους ζωή και μέσα σε μια επιχείρηση και να αναλύουν τι είναι οι αγορές και με ποιο τρόπο επηρεάζουν τα κράτη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Επίσης το ΣΕΝ/JA Greece από το 2007 εφαρμόζει σε μαθητές λυκείου, το βασικό πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» το οποίο αποτελεί μια ομαδική δραστηριότητα, μια αληθινή επιχειρηματική εμπειρία: τη δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης, μέσα στην οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους και υποχρεώσεις
Κατά το σχολικό έτος 2008-2009 το ΣΕΝ/JA Greece υποστήριξε συνολικά 7 προγράμματα, τα οποία έγιναν αποδεκτά από την εκπαιδευτική κοινότητα και υλοποιήθηκαν σε σχολεία δημόσια και ιδιωτικά πανελλαδικά, σε 2.000 μαθητές ηλικίας 14-16 που παρακολούθησαν τα προγράμματα.
Στα πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» διεξήχθη με επιτυχία το πρώτο Trade Fair - εμπορική έκθεση των προϊόντων ή υπηρεσιών των εικονικών επιχειρήσεων των μαθητών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (28 και 30 Απριλίου 2009 αντίστοιχα). Οι μαθητικές εταιρείες παρουσίασαν τις έξυπνες ιδέες τους, λίγο πριν τον τελικό διαγωνισμό για την τελειότερη εικονική επιχείρηση που έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου.
Η νικήτρια ομάδα από σχολείο της Θεσσαλονίκης ταξίδεψε στο μακρινό Bodo της Νορβηγίας, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό Trade Fair. Βραβεία επίσης έλαβαν Γενικό Λύκειο από τις Σέρρες για το «Καλύτερο Περίπτερο» και Γενικό Λύκειο από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς για το πιο «Καινοτόμο Προϊόν».
Το ΣΕΝ/JA Greece οργάνωσε και τον ετήσιο πανελλαδικό διαγωνισμό για την καλύτερη εικονική επιχείρηση, όπου οι μαθητές παρουσίασαν τις πρωτότυπες προτάσεις τους για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικονικής επιχείρησης.Οι τελικοί του διαγωνισμού του Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Αcademy, στην Αθήνα.
Το πρώτο βραβείο για την «Αρτιότερη Εικονική Επιχείρηση» κέρδισαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου από την περιοχή της Κατερίνης, οι οποίοι και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου 2009, και κατέκτησε μία αξιόλογη θέση ανάμεσα στις 32 χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν. Το δεύτερο βραβείο για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» κέρδισε το Γενικό Λύκειο από την Θεσσαλονίκη, ενώ το τρίτο βραβείο έλαβε μαθητική ομάδα από Λύκειο της Καστοριάς, καθώς και το Α΄ Αρσάκειο Αθηνών.
Κύριος στόχος του ΣΕΝ/JA Greece για την επόμενη χρονιά είναι πρωτίστως η άριστη εφαρμογή των προγραμμάτων σε περισσότερα σχολεία ανά την Ελλάδα, και η υλοποίησή τους από περισσότερες ομάδες νέων.
Είναι, επίσης, η διασφάλιση της καλύτερης και άμεσης επικοινωνίας με τα μέλη του, μέσα από την έκδοση περιοδικής ηλεκτρονικής έκδοσης (newsletter), τη συμμετοχή σε συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και ημερίδες σχετικές με την επιχειρηματική ηθική και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, τη διοργάνωση σεμιναρίων, την ανάπτυξη εργαλείων υποστήριξης, τη λειτουργία παγκόσμιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης μέσω του Junior Achievement Worldwide και τη λειτουργία δικού μας ηλεκτρονικού κοινωνικού δικτύου.
Διαρκείς στόχοι του αποτελούν η σύνδεση της επιχειρηματική κοινότητα με την εκπαίδευση, μέσα από την βοήθεια του εθελοντή στελέχους, καθώς και η αναγνώριση του Σωματείου ως κύριου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Ν.: http://www.sen.org.gr/