Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Δενδροφύτευση αυλής - Ευχαριστήρια Επιστολή

Ευχαριστήρια επιστολή προς
το Φιλοδασικό Ίδρυμα Σωτηρίου,
το Δήμο Μαρκόπουλου και
τον Κον Νάσσο Νικόλαο

(Κάντε κλίκ στο Full Screen και έπειτα κάντε Zoom)

Ευχαριστήρια επιστολή






















Πριν τη δενδροφύτευσηΜετά τη δενδροφύτευση












1o Γυμνάσιο Μαρκόπουλου
Σχολικό Έτος 2009 - 2010

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Περίληψη του βιβλίου ''Μόμπυ Ντίκ'' του Χέρμαν Μέλβιλ




Ο Ισμάηλ είναι ένας μοναχικός δάσκαλος,
διευθυντής σε σχολείο, ο οποίος είχε βαρεθεί τη μονοτονία της καθημερινής ζωής.

Το ονειρό του ήταν να φύγει από το Μανχάταν και να ταξιδεύσει ως ναυτικός σε φαλαινοθηρικό για να γνωρίσει εμπειρίες και καινούργιους ανθρώπους.

Κάποια στιγμή το πήρε απόφαση και ξεκίνησε να ζήσει την περιπέτεια.

Στη διαδρομή αυτή γνώρισε τον Κουίκιγκ.
Ο Κουίκιγκ ήταν φαινομενικά ένας άγριος Ινδιάνος αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας καλός γιγαντόσωμος άνθρωπος.

Έτσι ο δάσκαλος και ο Ινδιάνος έγιναν φίλοι.
Και οι δυό μαζί ταξίδεψαν με το φαλαινοθηρικό Πίκονον.

Στο πλοίο αυτό καπετάνιος ήταν ο Αχάμπ, ένας άντρας με μίσος για την λευκή φάλαινα γιατί εξαιτίας της είχε χάσει το ένα του πόδι.
Αυτό όμως του θόλωνε το μυαλό και πολλές φορές έβαζε σε κίνδυνο το πλήρωμά του.
Έτσι αγνόησε τις απειλητικές προειδοποιήσεις ενός μάντη ότι αν σκότωνε την λευκή φάλαινα θα πέθαναν όλοι.

Τέλος, σε μια σκληρή αναμέτρηση με την άγρια φάλαινα το πλοίο άρχισε να βυθίζεται.
Μοναδικός επιζών ήταν ο δάσκαλος Ισμαήλ που τον διέσωσε ένα άλλο πλοίο που μάζευε <<ορφανούς>> ανθρώπους!

(Χέρμαν Μέλβιλ)


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ο σύγχρονος Έλληνας "αγαπάει" τη φύση











(Θεόφιλος)

Φύση και σύγχρονος Έλληνας:
δυο πράγματα απίστευτα ταιριαστά.

Ένας άνθρωπος, απ' τη στιγμή που θα γεννηθεί ως τη στιγμή που θα πεθάνει, περιτριγυρίζεται από τη φύση, ζει από τη φύση, θάβεται στη φύση.
Έτσι γινόταν από τ' αρχαία χρόνια, έτσι γίνεται και τώρα, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.
Ο άνθρωπος δεν έπαψε ποτέ να αγαπά τη φύση κι αυτή τον άνθρωπο. Σήμερα, μάλιστα, έχουν καταλήξει να μοιάζουν σαν αντρόγυνο, που έχουν μάθει ο ένας τις συνήθειες του άλλου και δεν τους μένει τίποτε παρά μόνο να τρώγονται σαν τα σκυλιά.

Πώς μια γυναίκα πετά και κανένα πιάτο ή περνά το πάτωμα με σφουγγάρι για να καθαρίσει τις βρωμιές του συζύγου της; Έτσι και η φύση "σφουγγαρίζει" με ένα τσουνάμι τις βρωμιές του "συζύγου" της, του ανθρώπου, και μάλιστα χωρίς καν σφουγγαρόπανο.
Ή πώς ένας άντρας ρίχνει και καμιά "ψιλή" στη γυναίκα του, αν εκείνη κάνει κάτι που δεν του αρέσει; Έτσι και ο άνθρωπος-"σύζυγος" της φύσης κόβει κανένα δέντρο, ρίχνει κάποιο σκουπίδι εδώ κι εκεί, ε, βάζει και καμιά φωτιά, τίποτα το σπουδαίο!
Απλά απαγορεύει στη "σύζυγό του"-φύση να υπάρχει!

Πέρα όμως από το αστείο, το πρόβλημα στη σχέση ανθρώπου-φύσης είναι πως εμείς οι άνθρωποι δεν ξέρουμε να εκτιμούμε.

Και κοιτάζουμε μόνο πώς θα περνάμε τώρα καλά, ενώ το μετά το αφήνουμε. Όσο κι αν ο άνθρωπος λέει ότι αντιλαμβάνεται τις καταστροφές που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του, απλά κοροϊδεύει τον εαυτό του.
Εμείς οι άνθρωποι σαν είδος είμαστε υποκριτές και μονοφαγάδες.

Η φύση ακόμα και σήμερα επιμένει να μας παρέχει τα πάντα, σαν μια μαμά που προσπαθεί με σώμα και ψυχή να βλέπει ευχαριστημένο το παιδί της, ακόμα κι όταν ξέρει ότι κάνει λάθος ή ότι αυτό καταντά εις βάρος της.

Όπως και να το κάνουμε, δεν μπορείς απ' τη μια να λες ότι καταλαβαίνεις πως δεν είναι σωστό - όχι μόνο για τη φύση, αλλά και για την υγεία σου- να πετάς κάτω σκουπίδια και από την άλλη να συνεχίζεις να το κάνεις με σταθερό ρυθμό!
Αυτό δείχνει ότι δεν κατανοείς ουσιαστικά το πρόβλημα, αλλά απλά φορτώνεις άλλη μια κουταμάρα στα δήθεν προβλήματά σου, για να έχεις κάτι να πεις με την κυρα-Χριστίνα απ' το απέναντι μπαλκόνι, με τον κυρ-Τάκη, που αγόρασε ζαντολάστιχα στο συνεργείο δίπλα και με το Μαράκι, που έχει πατήσει τα ενενήντα-φεύγα και λόγω αλτσχάιμερ νομίζει πως κάθε πρωί είναι πάλι παιδούλα.

ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ!

Πρέπει όλοι να ξυπνήσουμε πραγματικά και να δούμε πως η σχέση μας με τη φύση σήμερα είναι σχέση διαζυγίου!

* Το κείμενο έγραψε μαθητής του Γ1

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κλειστά σχολεία ;;;; Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω ... διαφωνώ

















Η βία εμφανίζεται καμιά φορά ασυγκράτητη, απρόβλεπτη, τρομακτική, η βία και η βία στη βία, όλος αυτός ο μανιασμένος κύκλος, τα λάθη της, οι ενοχές της, ο θυμός της, οι διεκδικήσεις της, το μένος της, η χοντροκοπιά της, η τύφλωσή της, οι φωνές και τα ουρλιαχτά της.

Ανάκατες επιθυμίες, εκδίκηση, ληστρικές καταστροφές, εκφράσεις και εκφραστικότητες αντιφατικές, πολεμικές, ένα δίκτυο πολέμου, όπου όλα αναιρούν όλα τα άλλα, καμία σύμπραξη, καμία ειρήνη, αυτοί που έχουν και αυτοί που δεν έχουν, αναποτελεσματικότητα, χάος, μηδενισμός, κλειστά πανεπιστήμια, κλειστά σχολεία …

Κλειστά σχολεία …

Και ο μεγάλος «παιδαγωγός» η τηλεόραση …





















Με κουκούλες πάμε να καταστρέψουμε, πάμε να χτυπήσουμε και να χτυπηθούμε, να εκδικηθούμε, να κραυγάσουμε, να ληστέψουμε, να κλέψουμε, να αποσπάσουμε, να κάνουμε κακό, να κυριαρχήσουμε, να νικήσουμε, να παλέψουμε με τα γνωστά φαντάσματα, να δημιουργήσουμε καινούργια,

Με κλειστά πανεπιστήμια, με κλειστά σχολεία …


Τι τα θέλουμε τα σχολεία; …

Δεν είναι καλύτερα να κλείσουν τα σχολεία, να κλείσουν όλα, μονάχα η τηλεόραση να μείνει ανοιχτή, να μένει συνεχώς ανοιχτή, Να έχουμε φαγητό στο ψυγείο, games και dvd, να διακόψουμε, να ξεφύγουμε, να κάνουμε διακοπές διαρκείας, να πετάξουμε από πάνω μας αυτή την πίεση και τον ασφυκτικό κλοιό της μη δημιουργικής, της μη παραγωγικής οικονομίας …

Αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν καλά, καλύτερα ίσως από τους γονείς τους, καλύτερα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Ποιο θα είναι το μέλλον αυτών των παιδιών; Για πρώτη φορά μια γενιά ελλήνων θα αναγκαστεί να ζήσει χειρότερα …

Το ξέρουν άραγε;

Τι κάνουμε γι’ αυτά τα παιδιά; Το ξέρουν άραγε πόσο δύσκολα είναι, πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα σ’ αυτή την Ελλάδα που δεν παράγει, που δεν ξέρει να παράγει, που περιμένει και περιμένει το πλήρωμα, το τέλος του χρόνου … που κωλυσιεργεί, που δεν έχει ξεφύγει ακόμα από το μαύρο παρελθόν της, απ’ αυτό το περίεργο σκοτεινό, αυτοκαταστροφικό, σπαρακτικό παρελθόν της …


Το ξέρουν άραγε αυτά τα παιδιά;

Αυτά τα παιδιά που ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα τριάντα και τα σαράντα, σε μια σχέση εξαρτητική, συμβιωτική …
Δεν βγαίνουν απ’ το σπίτι, δεν μαζεύονται δύο, τρία, τέσσερα μαζί, να μοιράζονται το ενοίκιο, ν’ αρχίσουν να δουλεύουν νωρίς, ν’ αρχίσουν να είναι υπεύθυνα για τη ζωή τους νωρίς …

Όλα έτοιμα, όλα ιδανικά, το φαγητό της μαμάς, τα λεφτά του μπαμπά, όλα πρέπει να είναι έτοιμα, κάποιος άλλος να καθαρίζει να σκουπίζει να προσέχει, μπορούν ελεύθερα να πατούν τους τοίχους του σχολείου, να καταστρέφουν τις καρέκλες, τα θρανία, να
κοροϊδεύουν και να ενοχλούν τους συμμαθητές τους, ανώνυμοι, αν και έχουν όνομα, αφού κανείς δεν τους βλέπει, αφού κανείς δεν μπορεί να τους βρεί, να τους δει, να τους τιμωρήσει, αφού δεν υπάρχουν συνέπειες, αφού δεν υπάρχουν όρια, αφού η λειτουργία του σχολείου δεν είναι τόσο γόνιμη, δεν είναι … γονική, δεν είναι συνεπής, δεν είναι διαρκής, δεν είναι εμπνευσμένη, δεν είναι μεγαλειώδης, αλλά κακόμοιρη, ασήμαντη, μικρή,

αφού το θέμα των σχέσεων, το θέμα της κοινωνικής αρμονικής συμβίωσης, το θέμα του σεβασμού και της αποδοχής έρχεται δεύτερο, έρχεται τρίτο, έρχεται τελευταίο …


Στο σπίτι τα πράγματα είναι αλλιώς

Οι γονείς μας είναι εκεί για μας, είναι υπεύθυνοι για μας, εμείς είμαστε ακόμα παιδιά, ανεύθυνα, άνευ ευθυνών, χωρίς ευθύνη, χωρίς ευθύνες βρε παιδί μου, πως αλλιώς να το πω; Οι γονείς μας είναι εκεί για μας.


«Κι εσείς δάσκαλοι και καθηγητές αφήστε μας εμάς τα παιδιά ήσυχα. Άλλωστε στο τέλος τέλος δεν είστε παρά ένα ακόμα κομμάτι του τείχους …»

Ένα ακόμα κομμάτι του τείχους … Ένα τείχος που περιορίζει την ελευθερία μας. Μέρος του τείχους είστε κι εσείς, η γνώμη σας, οι γνώμες σας, οι χαρακτήρες σας, η αγάπη σας και οι συμβουλές σας, οι αξιολογήσεις σας.

Είστε αυστηροί, δεν ξέρετε, δεν ενδιαφέρεστε αληθινά, δεν μας εμπνέετε, δεν μας εμπνέετε αρκετά …
Γι’ αυτό κλείνουμε τα σχολεία. Στο σπίτι είναι αλλιώς. Οι γονείς μας είναι εκεί για μας, είναι υπεύθυνοι για μας, εμείς είμαστε ακόμα παιδιά, ανεύθυνα, άνευ ευθυνών, χωρίς ευθύνη, χωρίς ευθύνες βρε παιδί μου, πως αλλιώς να το πω; Οι γονείς μας είναι εκεί για μας.

Κι έπειτα είναι και αυτοί που ποτέ δεν πατάνε σχολείο αλλά εμφανίζονται ξαφνικά όποτε υπάρχει κάποια ευκαιρία και θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και φέρνουν αλυσίδες και λουκέτα και ξενυχτούν και πηδάνε τα κάγκελα και λένε διάφορα με θάρρος και θράσος και μαγκιά, απειλώντας, ξεσηκώνοντας, δρώντας,

κι εμείς άπραγοι, ουραγοί, ακόλουθοι, ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί για να ξεκουραζόμαστε πότε πότε, άλλωστε πώς να υψώσουμε ανάστημα απέναντί τους, πώς να ακουστεί η φωνή μας, που είναι η φωνή μας, έχουμε φωνή; …













(Παρακαλώ μπορείτε να χαμηλώσετε λίγο την τηλεόραση; Νομίζω ότι δεν ακούγομαι … Με ακούτε; … Ναι; … Ωραία … μπορούμε να μιλήσουμε λοιπόν)

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Με αφορμή τον εορτασμό για το Πολυτεχνείο ...






Με αφορμή τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου,
μου ήρθε στο μυαλό και πάλι αυτό το εξαιρετικό ποίημα
του Μιχάλη Κατσαρού.
Πολύ έντονο, πολύ δυνατό ποίημα, μ' αυτόν το καταπληκτικό
"ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε"




Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
και λέει: καλά είμαι εδώ.

Αντισταθείτε σ' αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
και λέει: Δόξα σοι ο Θεός .

Αντισταθείτε
στον περσικό τάπητα των πoλυκατοικιών
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
στην εταιρεία εισαγωγαί- εξαγωγαί
στην κρατική εκπαίδευση
στο φόρο
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χαιρετάει απ' την εξέδρα ώρες
ατέλειωτες τις παρελάσεις
σ' αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε πάλι σ' όλους αυτούς που λέγονται
μεγάλοι
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ' όλα τ' ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι

σ' όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα

στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
αρχηγό τους.

Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών
και διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη
διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών
σ' αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
στα θούρια
στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
στους θεατές
στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας

ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε.

Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την
Ελευθερία.

Μιχάλης Κατσαρός (1920-1998)

















Γνωρίζουμε πως ύστερα από τη λογοκριμένη διμοσίευση της "Διαθήκης",
ο Κατσαρός γράφει το παρακάτω ποίημα, αναφερόμενος σ' αυτή τη λογοκρισία:


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Η διαθήκη μου πρίν διαβαστεί-καθώς διαβάστηκε-
ήταν ένα ζεστό άλογο ακέραιο.
Πριν διαβαστεί
οχι οι κληρονόμοι που περίμεναν
αλλά σφετεριστές καταπατήσαν τα χωράφια.
Η διαθήκη μου για σένα και για σε
χρόνια καταχωνιάστηκε στα χρονοντούλαπα
από γραφιάδες, πονηρούς συμβολαιογράφους.
Αλλάξανε φράσεις σημαντικές
ώρες σκυμμένοι πάνω της με τρόμο.
Εξαφανίσανε τα μέρη με τους ποταμούς
τη νέα βουή στα δάση
τον άνεμο τον σκότωσαν
–Τώρα καταλαβαίνω πιά τι έχασα.
Ποιός είναι αυτός που πνίγει.
Και συ λοιπόνστέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις
από φωνή
από τροφή
από άλογο
από σπίτι.
Στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος:
Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

200 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου

Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου (1809 – 1882)
και τα 150 χρόνια από την κυκλοφορία του περίφημου έργου του:
«Η προέλευση των ειδών».
Τον Φεβρουάριο του 2009 εκδόθηκαν από τα βρετανικά ταχυδρομεία δύο σειρές γραμματοσήμων προς τιμήν του Κάρολου Δαρβίνου (Charles Robert Darwin).





Ο Δαρβίνος γεννήθηκε στο Mount και πέθανε στο Downe της Αγγλίας. Σπούδασε Θεολογία στο Καίμπριτζ με σκοπό να γίνει παπάς, αλλά η αγάπη του για τις συλλογές σκαθαριών και πεταλούδων οδήγησε την ιστορία να τον καταγράψει ως φυσιοδίφη, την τότε λέξη για την έννοια Βιολόγος.





Παράλληλα με τη Θεολογία μελετούσε γεωλογικά και βιολογικά θέματα που τον ενδιέφεραν πολύ. Λόγω αυτών των δραστηριοτήτων του προσκλήθηκε να συνοδεύσει μια διετή εξερευνητική αποστολή στη νότια Αμερική για να καταγραφούν διάφορα ζωικά είδη. Το 1831 ξεκίνησε το ταξίδι με το πλοίο “HMS Beagle” ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά και περιπετειώδη ταξίδια που πραγματοποιήθηκε ποτέ και πρώτος σταθμός ήταν η Βραζιλία. Τελικά το ταξίδι διήρκησε πέντε χρόνια και έφερε τους ερευνητές, μέσω του στενού του Μαγγελάνου στον Ειρηνικό, στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Στα νησιά του Αρχιπελάγους Γκαλαπάγκος ο Δαρβίνος κατέγραψε τα ζωικά είδη που είχαν απομονωθεί από τις ηπείρους και διαπίστωσε ότι υπήρχαν γιγάντιες χελώνες καθώς και ήρεμα και φιλικά προς τον άνθρωπο πτηνά.


Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το ταξίδι του HMS Beagle σε αξία μπορεί να συγκριθεί με το ταξίδι του Κολόμβου. Αφού και τα δύο αποκάλυψαν νέους ορίζοντες στην ανθρωπότητα και οδήγησαν τον κόσμο σε νέους φωτισμένους κόσμους.


Το 1859 δημοσίευσε ο Δαρβίνος το βιβλίο «Η προέλευση των ειδών» (“The origin of species”) στο οποίο περιλαμβάνονται τα πορίσματα από τα ταξίδια του και από τις συγκριτικές μελέτες που πραγματοποίησε για πάνω από 20 χρόνια. Σ’ αυτό το βιβλίο υποστηρίζει ο Δαρβίνος ότι τα είδη του ζωικού βασιλείου δεν παραμένουν αμετάβλητα, αλλά έχουν κοινή καταγωγή και εξελίσσονται με την πάροδο των χιλιετιών. Μόνο εκείνα τα είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου επιβιώνουν στη φύση, τα οποία προσαρμόζονται στο εκάστοτε περιβάλλον.
Με την εξελικτική θεωρία ο Δαρβίνος δημιούργησε μια ιδεαλιστική επανάσταση που συμπλήρωνε τις επιστημονικές επαναστάσεις των Κέπλερ, Γαλιλαίο και Νιούτον, σύμφωνα με τις οποίες το σύμπαν κυβερνάται από φυσικούς νόμους. Με τη διαδικασία αλλαγής που προέρχεται από τη φυσική επιλογή μπορούν να εξηγηθούν οι διαδικασίες προσαρμογής, η ποικιλότητα των οργανισμών ακόμα και η προέλευση του ανθρώπου. Πριν από το Δαρβίνο η προέλευση των ειδών αποδιδόταν στο σχέδιο του σοφού Δημιουργού. Όμως ο Δαρβίνος αναγνώρισε ότι οι οργανισμοί είναι τελολογικά οργανωμένοι. Η κατεύθυνση των ζωντανών σωμάτων προς ένα ορισμένο σκοπό είναι μια εσωτερική σκοπιμότητα που κατευθύνεται από τη φυσική επιλογή.


Επίσης η θεωρία του Δαρβίνου ανέδειξε την ενότητα του ανθρώπου με τη φύση. Αυτή την ενότητα ανακαλύπτουμε προσπαθώντας να πλησιάσουμε οντολογικά την αρχαία θρησκευτική και πολιτισμική στάση του ανθρώπου.


Όμως αυτό που στην ουσία ανακάλυψε ο Δαρβίνος ήταν η γενεαλογία της οικολογίας των ειδών, ο ρόλος του περιβάλλοντος πριν ακόμη αποκτήσει την σημερινή του έννοια και τη χρήση του επιστημονικού κλάδου της Βιολογίας, την Οικολογία.


Η θεωρία του Δαρβίνου μας επιτρέπει να ανακτήσουμε μια βιωματική αναγνώριση αξίας και αναγνώριση της συγγενούς ετερότητας με κάθε πλάσμα στη γη. Επιπλέον ανακτούμε το νήμα της εξέλιξης της συνείδησης, σε σχέση με το ζωολογικό βάθος της. Δηλαδή η θεωρία αναδεικνύει την εξελικτική και εξαιρετική συνάφεια μεταξύ του ανθρώπινου και του ζωικού βασίλειου.


Επ’ ευκαιρία λοιπόν του έτους Δαρβίνου είναι καιρός να επιχειρήσουμε τη συμφιλίωση του Δαρβινισμού με τις διαφορετικές απόψεις – κατόψεις του κόσμου μαθαίνοντας να είμαστε πιο ολιστικοί.


Χαρά Σάρδη, Βιολόγος

Πηγές:
"Ταξιδεύοντας με τον Μπινγκλ", Κ. Δαρβίνος, εκδ. Στοχαστής
"Εξέλιξη", Στ. Αλαχιώτης, εκδ. Παν. Πατρών

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Εγώ , τα μαθηματικά και ο θείος Πέτρος

Η επαφή μου με τον κόσμο των μαθηματικών υπήρξε προβληματική ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου και μπορώ να πω πως κατέληξε γρήγορα μια μάλλον τραυματική εμπειρία. Καθ' όλη τη διάρκεια της μαθητικής μου ζωής, η ενασχόληση με τα μαθηματικά ήταν μια καταναγκαστική υποχρέωση για μένα, ως το σημείο να νιώθω ναυτία, ιδιαίτερα κάθε φορά που ένιωθα την απειλή της "ιεράς" εξέτασης από τον εκάστοτε καθηγητή μαθηματικών.
Αν και αφιέρωνα αρκετή ώρα καθημερινά στο να μάθω τύπους, συναρτήσεις και κανόνες, σπάνια κατάφερα να μπω στη λογική της άλγεβρας και να λύσω ολοκληρωμένα μια άσκηση. Ειδικά η φράση "έστω ότι x ισούται με...", που συναντάται χιλιάδες φορές στα βιβλία των μαθηματικών, ήταν κάτι που με τρέλαινε. Γιατί x και από πού κι ως πού αυτό το "έστω"; Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω τι σημαίνει το ημίτονο και το συνημίτονο, τι νόημα έχει ο αριθμός π=3,14, κ.ά. Πάντα όμως έφτιαχνα σωστά τα σχήματα στις ασκήσεις γεωμετρίας.
Δε χρειάζεται βέβαια να πω ότι ποτέ επίσης δεν είχα κι έναν αξιοπρεπή βαθμό σε αυτό το μάθημα, αλλά και στη Φυσική και τη Χημεία. Έπαιξε ρόλο, άραγε, η έλλειψη καλής επικοινωνίας με τους καθηγητές που έτυχε να συναντήσω τόσο εντός σχολείου όσο και σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα; Το ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν την μεταδοτικότητα ή τη στοιχειώδη παιδαγωγική ευαισθησία να αφουγραστούν ένα παιδί που ήταν φανερό ότι προσπαθούσε, αν και μάταια; Ή μήπως φταίει και η αρνητική διάθεση που φυσικά, χρόνο με το χρόνο, χτιζόταν μέσα μου σαν τείχος απέναντι σε κάθε θετική γνώση;
Ο έλεγχος της επίδοσής μου έμοιαζε να είναι ένα νόμισμα με δυο όψεις, μια αντίθεση μεταξύ άσπρου και μαύρου: σε όλα τα "θεωρητικά" λεγόμενα μαθήματα είχα άριστα βαθμολογικά αποτελέσματα σε αντίθεση με τα τέσσερα "μαύρα πρόβατα" της καρτέλας μου: Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία. Στο οικογενειακό μου περιβάλλον η αντίθεση αυτή είχε πάψει από χρόνια να αποτελεί θέμα συζήτησης, αφού όλοι είχαν συμβιβαστεί με αυτό και ήταν ξεκάθαρο ότι θα ακολουθούσα τη θεωρητική κατεύθυνση.
Όταν πια έφθασα στην Γ' Λυκείου ένιωσα τη λύτρωση, αφού απαλλάχτηκα μια για πάντα από τον αιώνιο εχθρό μου και απερίσπαστα επιδόθηκα σε ό,τι αγαπούσα από μικρή. Για πρώτη φορά ως μαθήτρια πήρα αριστείο και βραβείο προόδου εκείνη τη χρονιά, αφού η "μαύρη τρύπα" του σχολικού ελέγχου μου είχε κλείσει και μαζί με αυτήν και το τραύμα της σχολικής μου συνείδησης. Ή έτσι νόμιζα...
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Φιλοσοφία σε πολλές περιπτώσεις συνάντησα το μαθηματικό τρόπο σκέψης. Άλλωστε οι περισσότεροι μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, αλλά και πολλοί σύγχρονοι φιλόσοφοι, υπήρξαν μαθηματικοί. Άρχισα να υποψιάζομαι ότι τα Μαθηματικά δεν είχαν βγει από τη ζωή μου τόσο απλά, όπως είχα πιστέψει. Αργότερα έτυχε να ξαναξεφυλλίσω βιβλία μαθηματικών κι έπιασα τον εαυτό μου να το βρίσκει μια - άκουσον! άκουσον!- ευχάριστη εμπειρία.
Έχοντας σιγά σιγά ξεφύγει από το αρχικό αίσθημα ναυτίας, άρχισα πολύ δειλά και μουδιασμένα να σηκώνω το κεφάλι πάνω από το προαιώνιο τείχος, για να δω το ξέψυχο τέρας. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από είκοσι χρόνια για να καταλάβω ως καθηγήτρια πια - κι όχι ως μαθήτρια- τι είναι το ημίτονο, το συνημίτονο και το π δια στόματος συναδέλφου μαθηματικού. Γιατί κάτι που με παίδεψε τόσο κάποτε τώρα μου φαίνεται τόσο απλό; Τι μπορεί να σημαίνουν για τον ψυχισμό μου τα μαθηματικά σύμβολα, οι εξισώσεις, τα ευθύγραμμα σχήματα, οι κύκλοι και τα τρίγωνα που αυθόρμητα σχεδιάζω στον πίνακα πολλές φορές εν τη ρύμη της διδασκαλίας; Αυτά τα ερωτήματα μόνο σε επίπεδο ψυχαναλυτικής προσέγγισης θα μπορούσα να τα διαλευκάνω.
Διαβάζοντας το βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ" ένιωσα βαθιά συμπόνοια και οικειότητα για τον άνθρωπο που με τόσο απόλυτο τρόπο αφιέρωσε ως άλλος ρομαντικός Δον Κιχώτης τη ζωή του στο να αποδείξει μια μαθηματική αλήθεια, που στον κόσμο των μαθηματικών μοιάζει εξωπραγματικά αδύνατο να αποδειχτεί. Η όλη εικόνα του επιστήμονα που αφιερώνει τη ζωή του στην έρευνα, χωρίς συμβιβασμούς, που θυσιάζει τα πάντα στην προσωπική, κοινωνική και επιστημονική ζωή του για αυτό το σκοπό, θυμίζει κατά πολύ την εικόνα του φιλοσόφου- ερημίτη που αναζητά με πάθος την αλήθεια των όντων. Πόσο διαφέρει από αυτούς ένας ασκητής που αναζητά την εσωτερική του αλήθεια στη σχέση του με το Θεό, όντας σε κάποια σκήτη του Αγίου Όρους; Κατά την ταπεινή μου άποψη, ελάχιστα. Και πόσο σίγουρο είναι ότι καθένας από αυτούς τους τρεις θα βρει αυτό που ζητά; Σε κάποιο σημείο του μυθιστορήματος αναφέρεται το εξής: "Το αμάλγαμα Αλήθειας και Ομορφιάς που αποκαλύπτεται μέσα από την κατανόηση ενός σημαντικού θεωρήματος δεν απαντιέται σε καμιά άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από -φαντάζομαι, δεν ξέρω- τη μυστική θρηκευτική εμπειρία." ("...και τη φιλοσοφική αναζήτηση" θα πρόσθετα εγώ.)
Τελικά υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να βρει κανείς την αλήθεια ή καλύτερα ένα κομμάτι αυτής. Όσοι οι δρόμοι προχωρούν, η απόσταση μεταξύ τους μικραίνει ώσπου σταδιακά όλοι καταλήγουν στο ίδιο σημείο... Το θέμα είναι αν μπορεί κανείς να φτάσει στο κοινό τους σημείο...















* Το μυθιστόρημα του Απόστολου Δοξιάδη "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ" έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη ήδη στην τριακοστή όγδοη έκδοση, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες. Συνιστώ λοιπόν σε όλους να το διαβάσουν , όχι για να εμπλουτίσουν τις μαθηματικές τους γνώσεις, αλλά για να δουν από κοντά πόσο σκληρός είναι ο γνήσιος αγώνας για την κατάκτηση της γνώσης.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Χρήση Της Ελληνικής Γλώσσας!!!









Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι και κυρίως παίδια αντί να χρησιμοποιούν τον πλούτο λεξιλογίου που έχει η ελληνική γλώσσα την αντικαθηστούν τις περισσότερες φορές με αγγλικές λέξεις. Αυτή η ξενομανία είναι η έλλειψη κατανόησης της γλωσσικής κατάρτισης που έχει η ελληνική γλώσσα.Μάλλον κυρίως τα παιδιά δεν έχουν κατανοήσει πόσο σπάνιος ειναι ο πλούτος της και ότι στις άλλες χώρες στο εξωτερικό,όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο,διαβάζουν αρχαία ελληνικά,διότι η νέα και η αρχαία ελληνική γλώσσα βοηθά στην διεύρυνση του νου.Δηλαδή,εμπλουτίζουν την σκέψη και ''καλλιεργούνε'' το μυαλό. Σήμερα ακόμα και η Ιαπωνία μαθαίνει την ελληνική γλώσσα.Για αυτό λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να σεβαστούμε αυτό το αγαθό που μας έχει δοθεί και να το αξιοποιήσουμε όσον το δυνατόν καλύτερα μπορούμε.Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να μην περιορίζουμε την ελληνική γλώσσα επειδή σήμερα η αντικατάσταση των ελληνικών λέξεων με ξένων αποτελεί ΜΟΔΑ για τους νέους.Και ρωτώ:Με ποιά λογική??Μπορεί να ελληνικό λεξιλόγιο να είναι το πιο παλιό-δηλαδή κάποιες λέξεις χρησιμοποιούνται εκατομμυρια χρόνια-αλλα δεν ποτέ δεν παύει να είναι ενδιαφέρον και να προσελκύει τους ερευνητές και τους αναγνώστες του.




Ας αναφέρουμε κάποιες λέξεις που αντικαθηστούνται απο ξένες.Μία λέξη είναι το ''Parking'',αντί να πούμε στάθμευση λέμε parking.Γιατί αντικαταστήσαμε αυτή τη λέξη με μία ξένη??Τόσο χάλια είναι?Μία άλλη λέξη είναι το ''pullman''.Το pullman είναι το λεωφορείο πολυτελείας,δεν έχει μεγάλη ετυμολογική διαφορά με το συνηθισμένο λεωφορείο απλά εχει καποιές επιπλέον ανέσεις.Ας μην το αναλυσουμε περισσότερο και ας περάσουμε στην επομενη λέξη που ειναι το ''garage''.Και αυτή έχει την ίδια σημασία με την λέξη ''parking'' αλλά πάλι με καποιές διαφορετικές λεπτομέριες.Υπάρχουν και πολλές τέτοιες λέξεις όπως ''super market'' ,''ασανσερ'',''σουβενιρ'' και άλλες πολλές που θα αναφέρω αργότερα.

Συνοψίζοντας,απλά ήθελα να σας δώσω μια ιδέα για το πόσο χρήσιμη είναι η γλώσσα μας και
παρόλ' αυτά δεν κάνουμε τίποτα αλλά ούτε καν προσπαθούμε να την ανανεώσουμε.Μόνο σε συνέδρια σε δικαστήρια και σε δήμοσιους λόγους απο προέδρους και σημαντικά πρόσωπα χρησιμοποιούνται.Ας προσπαθήσουμε...ας πετύχουμε!



Μάνος Καπαρός Γ'4

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Εκπαιδευτική Τηλεόραση ...










Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση τώρα και στο Internet!

Παρακολουθήστε τις σχετικές εκπομπές στον σχετικό ιστοχώρο:
http://www.edutv.gr

Το πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης μπορείτε να το δείτε εδώ :
http://www.ert.gr/eductv/programma.htm

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ψηφιακή Εβδομάδα στην Αθήνα !












Από την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Αθήνα) μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις της δεύτερης αθηναϊκής ψηφιακής εβδομάδας.

Μοιάζει πολύ ενδιαφέρον.
Θα είμαι εκεί κάποια στιγμή το Σάββατο μαζί με το γιό μου,
ο οποίος, ως πρωτάκι, θέλει να ακούσει για τα προγράμματα ανοικτού κώδικα
(ελεύθερο λογισμικό).
Θα πάρει μαζί του και το φρέσκο netbook του.
Ελπίζω να σας συναντήσω.

Πολλές δραστηριότητες με ηλεκτρονικά παιχνίδια, ρομποτική, μουσική, τηλεπικοινωνίες, προβολές, διαγωνισμούς, κινητό πλανητάριο, κοινωνική δικτύωση κλπ κλπ κλπ

Ωραίο ακούγεται, για να δούμε ...

Ενημερωθείτε εδώ:
http://www.athensdigitalweek.org/

Νίκος Κ.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Κάρολος Δαρβίνος: ένας ευυπόληπτος επιστήμονας ή ένας επαναστάτης ερημίτης;















Μπροστά σε αυτό το ερώτημα βρέθηκαν οι μαθητές της Γ΄ τάξεως του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009, όταν επισκέφθηκαν την έκθεση με τίτλο «Ο Δαρβίνος σήμερα»,στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το British Council, το οποίο συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια από την ίδρυσή του.

Μέσα στο επιβλητικά νεοκλασικό κτήριο του Μουσείου Γουλανδρή, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Γαία ( το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Μουσείου), οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κάρολου Δαρβίνου, 200 χρόνια μετά τη γέννησή του (1809-2009) και 150 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του έργου του «Η καταγωγή των ειδών».

Σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας δυο ωρών, οι μαθητές, χωρισμένοι σε δυο ομάδες, παρακολούθησαν εναλλάξ ταινία-αφιέρωμα στο μεγάλο φυσιοδίφη, ενώ περιηγήθηκαν τον εκθεσιακό χώρο με τη βοήθεια της υπευθύνου του εκπαιδευτικού τμήματος και συμπλήρωσαν ένα έντυπο με σχετικές ερωτήσεις.

Τα δυο μέρη αυτά του εκπαιδευτικού προγράμματος λειτούργησαν συμπληρωματικά στο να αποκτήσουν οι μαθητές με ευσύνοπτο, αλλά και ουσιαστικό τρόπο, μια ευρύτερη εικόνα σχετικά με το Δαρβίνο και τη θεωρία του.

Τα παιδιά ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, σε μια εποχή όπου καμιά παρεκτροπή από τις παραδεδεγμένες απόψεις της καθεστηκυίας τάξεως δεν συγχωρούνταν και κάθε γνήσια ερευνητική προσπάθεια προσέκρουε σε δογματικούς ύφαλους, προερχομένους κυρίως από το χώρο της Εκκλησίας. Κι όμως μέσα από τα γεγονότα της ζωής του Δαρβίνου είδαν καθαρά πως η γνήσια διάθεση του ανθρώπου να ερευνά, να αναζητεί και να αναρωτιέται ακούραστα σχετικά με τα θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξής του, βρίσκει πάντα το δρόμο, νικώντας οποιοδήποτε εμπόδιο, για να φτάνει στον προορισμό της, που δεν είναι άλλος από την αλήθεια.

Ο Δαρβίνος, ως άνθρωπος και ως επιστήμονας, υπήρξε αξιοθαύμαστος: παρά το φιλάσθενο οργανισμό του, παρά τα όσα πρέσβευε η συντηρητική κοινωνία της Αγγλίας του 19ου αιώνα, παρά την έλλειψη, ακόμα, των τεχνικών μέσων που οι σημερινοί επιστήμονες απολαμβάνουν στο ερευνητικό τους έργο, εκείνος έφτασε στην επιστημονική γνώση σχετικά με την εξέλιξη των ζώντων οργανισμών πολύ πριν η σημερινή επιστημονική κοινότητα φτάσει σε αυτό το σημείο μελετώντας το ανθρώπινο DNA.

Ήταν πράγματι ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πράγμα που αποδεικνύεται και από την ανταπόκριση των μαθητών που το παρακολούθησαν. Θετικό ρόλο σε αυτό έπαιξε τόσο η προετοιμασία των μαθητών από την καθηγήτριά τους, κ. Σάρδη όσο και η παρουσίαση της έκθεσης από την κ. Αλευρά, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ελπίζουμε οι μαθητές να έχουν κι άλλες τέτοιες θετικές εμπειρίες από τα προσεχή εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχει το σχολείο μας.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Περιήγηση στο ... σύμπαν! (2)




Βρήκα ένα ακόμα παρόμοιο site για το σύμπαν. x]
Πρόκειται για το επίσημο site της NASA, όπου υπάρχει ένα ενδιαφέρον αρχείο με φωτογραφίες από διάφορες αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα.Λέει και πληροφορίες για το πότε και από ποιά οπτική γωνία τραβήχτηκαν. 8D (Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα PhotoJournal)
Το link είναι :

http://photojournal.jpl.nasa.gov/index.html

* Έδω επίσης τα αγγλικά είναι απαραίτητα.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Τι είναι το ReacTable ;
















Το καλοκαίρι του 2009, στο Κέντρο ZKM της Καρλσρούης, Γερμανία
έζησα την ... εμπειρία που ακούει στο όνομα ReacTable.

Τι ακριβώς είναι αυτό και γιατί είμαι τόσο ενθουσιασμένος;
Μα γιατί κάποιος διασκεδάζει πραγματικά εξαιρετικά, πειραματιζόμενος με αυτόν τον διαδραστικό πίνακα ...

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση της "reactable εμπειρίας":

http://www.youtube.com/watch?v=lA29AE6O69k

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το επίσημο site:

http://www.reactable.com/

Που μπορείτε να ... αλληλεπιδράσετε με τον πίνακα reactable ;
Έχουμε μια εκδοχή του και στην Αθήνα,
στο Πολυμήχανον Επιστημονικό Κέντρο:

http://www.polymechanon.gr/main_page/index.html

(μαζί με ένα σωρό άλλα επιστημο-τεχνολογο-παιδαγωγικά-διασκεδαστικά εργαλεία ...)

Για δείτε λοιπόν:

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Άσπρη Λέξη ...

Μάθετε για την Άσπρη Λέξη της ημέρας στο αντίστοιχο site:
(κάντε κλίκ στην εικόνα)





Μπορείτε επίσης να παίξετε πολύ όμορφα παιχνίδια με λέξεις ! ...

Θέλω να γίνω πιλότος ...















Πως ζεί ο Ομόντι;
Γιατί θέλει να γίνει πιλότος;
Θα τα καταφέρει να πετάξει μακρυά;

(κάντε κλίκ στην εικόνα και μετα επιλέξτε διαδοχικά the voices > film > watch film > english)

(Περιμένουμε τα σχόλιά σας)

Διαβάστε επίσης τη σχετική καταπληκτική ανάρτηση
από το ιστολόγιο της κυρίας Πόλυ Χατζημανωλάκη,

Την ευχαριστούμε πολύ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Άμμος: μια ιστορία χωρίς όρια...

Αν θέλετε να δείτε μια μορφή τέχνης πραγματικά πρωτότυπη και συγκλονιστική, πληκτρολογήστε www.news247.gr/a/5!103600

Όταν η ταχύτητα, η δεξιοτεχνία, η εκφραστικότητα , αλλά και η ωμή πανανθρώπινη αλήθεια μπορεί μέσα από τα θαυματουργά δάχτυλα μιας νεαρής ουκρανής να ρέει σαν άμμος,

το μόνο που κάνουμε είναι να σιωπούμε εκστατικοί...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ






Σημαντικά τα ευρήματα έρευνας για την διείσδυση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία

Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας πρόσφατα διενήργησε έρευνα σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, τα αποτελέσματα της οποίας αναδεικνύουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

Καταρχήν το σύνολο των σχολείων της χώρας έχει πλέον εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με το μέσο όρο Η/Υ ανά σχολείο να ανέρχεται στους 13,2.

Ο αριθμός των Η/Y στα σχολεία ποικίλει ανάλογα με τη βαθμίδα του σχολείου, τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτό, αλλά και την περιοχή στην οποία βρίσκεται το σχολείο. Από τις τελευταίες μετρήσεις εκτιμάται ότι σε κάθε υπολογιστή ενός σχολείου συνδεδεμένου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 16 μαθητές, ενώ ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα (22 στο δημοτικό, 15 στο Γυμνάσιο, 11 στο Λύκειο).

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) είναι το προηγμένο εκπαιδευτικό εσωτερικό δίκτυο (intranet) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο συνδέει σήμερα 14.319 σχολικές μονάδες, που συμπεριλαμβάνουν το 100% Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και το 78% των Νηπιαγωγείων. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει χρήσιμες υπηρεσίες στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, συμπεριλαμβάνοντας τηλεκπαίδευση, πρόσβαση σε εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, ενημέρωση, πληροφόρηση, ψυχαγωγία, διεξαγωγή θεματικών συζητήσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων μέσω διαδικτύου, επικοινωνία μεταξύ όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης κ.α.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, παρατηρείται ότι στις αγροτικές περιοχές διατίθενται σχεδόν διπλάσιοι υπολογιστές σε σύγκριση με τα αστικά και ημιαστικά κέντρα, ανάλογα με το πλήθος των μαθητών που αντιστοιχούν σε κάθε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύνολο των σχολείων που διαθέτουν Η/Y είναι συνδεδεμένα στο internet, με τη σύνδεση ευρείας ζώνης να έχει υποκαταστήσει την ISDN σε ποσοστό 69%.

Το ΠΣΔ έχει προχωρήσει επίσης και στη διανομή προσωπικών λογαριασμών για σύνδεση dial-up από το σπίτι και προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σε 74.000 εκπαιδευτικούς για τις ανάγκες της πρακτικής τους εξάσκησης. Προσωποποιημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΠΣΔ (π.χ.e-mail) παρέχεται επίσης πιλοτικά και σε 25.000 περίπου μαθητές Γυμνασίου μέσω της Μαθητικής Πύλης (students.sch.gr).

Το ΠΣΔ χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 12 εκπαιδευτικοί ανά σχολείο, ενώ μόνο ένα 3% των συνδεδεμένων σχολείων του δείγματος δήλωσαν ότι δεν έχουν ούτε έναν εκπαιδευτικό που να το χρησιμοποιεί. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητες χρησιμοποιούν το ΠΔΣ σε 8 από τα 10 σχολεία. Η χρήση του internet από τους μαθητές αφορά κυρίως σε γνωριμία με τους υπολογιστές (75%), προετοιμασία εργασιών (63%) και παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα (25%).

Aπό τα επίσημα στοιχεία του ΠΣΔ παρατηρείται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αξιοποιεί σημαντικά τις δυνατότητες της δεύτερης γενιάς διαδικτύου (web 2.0). Eνδεικτική είναι η αποδοχή της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών ιστολογίων (blogs.sch.gr) που προσφέρει το ΠΣΔ σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίου, καθώς, από τον Απρίλιο του 2008 που ξεκίνησε η υπηρεσία, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 5000 ιστολόγια (bolgs), τα οποία διαβάζονται από περισσότερους από 95.000 μοναδικούς επισκέπτες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ( www.observatory.gr )

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μουσικά Νέα


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιά είναι τα πιο διάσημα κομμάτια που ακούγονται αυτήν τη στιγμή στον κόσμο?
Να τα Top 20 αγαπημένα τραγούδια, όλου του πλανήτη:

  • [1] "I Gotta Feeling" Black Eyed Peas
  • [2] "Run This Town" Jay-z Feat. Rihanna & Kanye West
  • [3] "Paparazzi" Lady Gaga
  • [4] "She Wolf / Loba" Shakira
  • [5] "Sexy B***h" David Guetta Feat. Akon
  • [6] "Celebration" Madonna
  • [7] "You Belong With Me" Taylor Swift
  • [8] "Party In The U.s.a." Miley Cyrus
  • [9] "I Know You Want Me (calle Ocho)" Pitbull
  • [10] "Down" Jay Sean Feat. Lil Wayne
  • [11] "Forever" Drake Feat. Kanye West, Lil Wayne & Eminem
  • [12] "Sweet Dreams" Beyoncé
  • [13] "When Love Takes Over" David Guetta Feat. Kelly Rowland
  • [14] "Use Somebody" Kings Of Leon
  • [15] "21 Guns" Green Day
  • [16] "Watcha Say" Jason Derulo
  • [17] "Evacuate The Dancefloor" Cascada
  • [18] "Obsessed" Mariah Carey
  • [19] "Hotel Room Service" Pitbull
  • [20] "Boom Boom Pow" Black Eyed Peas

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

MIT World Distributed Intelligence ...










Πως τα πάτε με τα αγγλικά;
Καλά;

Αν ναι,
τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε τα άκρως ενδιαφέροντα
βίντεο-παρουσιάσεις,
από το διάσημο τεχνολογικό ίδρυμα MIT.

Κάντε κλικ εδώ

Δοκιμάστε και το tab: "Explore Ideas"

Περιήγηση στο ... σύμπαν !




















Εξαιρετικό site για ταξίδια πολύ πολύ μακρινά μέσα στο διάστημα !
Ελπίζω να μπορέσετε να εξοικειωθήτε εύκολα με τις διάφορες σχετικές λειτουργίες χειρισμού ...
Απαραίτητη βέβαια η γνώση της Αγγλικής
(κάντε κλικ στην εικόνα)

Απαγορευμένη Πόλη











Περπατήστε μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη !
Μια πολύ δαπανηρή δημιουργία της IBM.
Φαντάζομαι ότι είστε αρκετά εξοικειομένοι με τέτοιου είδους εικονικά ταξίδια.
Δεν είναι electronic game, αλλά μοιάζει βέβαια αρκετά ...

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Σταφυλόκοκκος






















Ο Σταφυλόκοκκος
ανήκει στο γένος των βακτηρίων που είναι θετικoί κατά Gram κόκκοι. Κάτω απο το μικροσκόπιο το βακτήριο του σταφυλόκοκκου φαίνεται σε ομάδες που μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού που σχηματίζονται όταν οι κόκκοι διαιρούνται τυχαία.
Το γένος του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει 31 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και ζούν κυρίως στο δέρμα στη μύτη και στον φάρυγγα.
Οι σταφυλόκοκκοι δεν έχουν έλυτρο, βλεφαρίδες, δεν σχηματίζουν σπόρους και δεν κινούνται. Διακρίνονται στο σταφυλόκοκκο τον χρυσίζοντα, το σταφυλόκοκκο τον λευκό και το σταφυλόκοκκο τον κιτρινόχρωμο.

Οι περισσότερες μολύνσεις απο σταφυλόκοκκο είναι ακίνδυνες και θεραπεύονται με αντιβιοτικά.


















Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και άλλοι σταφυλόκοκκοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μολύνσεις διαφόρων ιστών και οργάνων εκ των οποίων μερικές απειλούν τη ζωή και μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο, όπως:
μολύνσεις του δέρματος, μολύνσεις των οστών, μολύνσεις σε πληγές εγχειρισμένων ασθενών, πνευμονία, σηψαιμία.

Η θεραπεία του σταφυλόκοκκου γίνεται με αντιβιοτικά, κυρίως πενικιλλίνη, μεθικιλλίνη, ερυθρομυκίνη και τετρακυκλίνες. Χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση των αντιβιοτικών γιατί ο σταφυλόκοκκος αποκτά γρήγορα ανθεκτικότητα σ` αυτά.

Χαρά Σάρδη, Βιολόγος

Στρεπτόκοκκος (και Μότσαρτ)















Ο στρεπτόκοκκος ενδέχεται να σκότωσε τον Μότσαρτ.

Eκεί καταλήγει η έρευνα σχετικά με τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, μόλις στα 35 του χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου 1791.

O στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο σφαιρικό που μοιάζει με κόκκο και διακρίνεται σε (α-) ή πρασινίζοντα, σε (β-) ή αιμολυτικό και σε (γ-) που δεν είναι παθογόνος. Ο (α-) βρίσκεται στο στόμα, στη μύτη και το φάρυγγα όλων σχεδόν των ανθρώπων και έχει μικρή παθογόνο δύναμη. Ο (β-) βρίσκεται στον φάρυγγα υγιών ατόμων και προκαλεί αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, λοίμωξη στο δέρμα, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία.













Οι λοιμώξεις από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο εμφαvίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά σχολικής ηλικίας (3-15 ετών) και μάλιστα κατά τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες ο στρεπτόκοκκος ευθύνεται για το 40% των επεισοδίων φαρυγγίτιδας.
Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Πιστεύεται ότι οι φορείς είναι σχεδόν απίθαvο να μεταδώσουν το στρεπτόκοκκο, ίσως λόγω του μικρού αριθμού των μικροοργανισμών στο φάρυγγα ή την εξαφάνιση τους από τις ρινικές εκκρίσεις.




















Η επίπτωση των δευτερογενών λοιμώξεων μέσα στην οικογένεια είναι αρκετά υψηλή. Υπολογίζεται ότι 25% των αδελφών και 5-20% των ενηλίκων μέσα στην οικογένεια ενός πάσχοντος από στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα θα μολυνθούν με το στρεπτόκοκκο, και ότι 50-80% απ' αυτούς θα αναπτύξουν τη νόσο τις επόμενες εβδομάδες.

Το αποτελεσματικότερο μέτρο για τον περιορισμό των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πασχόντων. Η χορήγηση του αντιβιοτικού πολύ γρήγορα ελαττώνει τον αριθμό τωv στρεπτοκόκκωv στο φάρυγγα και έτσι τα παιδιά, εφ' όσον βελτιωθούν και κλινικά, μπορούν να επιστρέψουv στη σχολική τάξη 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Χαρά Σάρδη, Βιολόγος

Πνευμονιόκοκκος και γρίπη









Ο πνευμονιόκοκκος
είναι ένα βακτήριο που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης επικίνδυνων βακτηριακών λοιμώξεων σε παιδιά μεχρι την ηλικία των 5 ετών και ενήλικες άνω των 60 ετών.

Ο πνευμονιόκοκκος επίσης αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες της πνευμονίας. Προκαλεί συχνά και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος σ’ όλες τις ηλικίες, όπως ωτίτιδα και παραρρινικολπίτιδα.
Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι μία από τις συχνότερες μορφές πνευμονίας. Παρατηρείται συνήθως έπειτα από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα κυριότερα συμπτώματα της πνευμονίας είναι πυρετός, ρίγος, πόνος στον θώρακα, βήχας με πτύελα και δυσκολία στην αναπνοή.
Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή, όμως για πολλά άτομα είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Αναπτύσσουν συχνότερα πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις και συνήθως βαρύτερης μορφής τα άτομα:

• Ηλικίας άνω των 65 ετών.
• Με χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα).
• Με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
• Σε κλειστές κοινότητες (γηροκομεία, ιδρύματα χρονίως πασχόντων).
• Παιδιά άνω των 2 ετών με χρόνια νοσήματα.
• Παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Γρίπη και πνευμονιόκοκκος
Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί αλλοιώσεις στον βρογχικό βλεννογόνο και μείωση τοπικής αντίστασης. Έτσι τα μικρόβια σε κάποιο στάδιο βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν πνευμονία. Συνεπώς η χρήση του αντιγριππικού εμβολίου, εκτός από τη λοίμωξη, προφυλάσσει και από τις επιπλοκές της.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται την περίοδο Οκτώβριο/Νοέμβριο.
Η πνευμονιοκοκκική λοίμωξη ευθύνεται για πολλές σοβαρές επιπλοκές, όπως: απώλεια ακοής, σηψαιμία, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.
Η προφύλαξη από την πνευμονιοκοκκική λοίμωξη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι μέχρι και 1 εκατομμύριο παιδιά ετησίως κάτω των 5 ετών πεθαίνουν εξαιτίας του πνευμονιόκοκκου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία των μικροβιακών λοιμώξεων παγκοσμίως και είναι πιο επικίνδυνο για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις μπορούν μεν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, αλλά σε περιπτώσεις βαριάς λοίμωξης, χρειάζεται νοσηλεία. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η συνεχώς αυξανόμενη αντίσταση του πνευμονιόκοκκου στα κοινά αντιβιοτικά.
Η αιτία για αυτό είναι η ευρεία χρήση αντιβιοτικών, η οποία οδηγεί στον περιορισμό της δράσης τους, γιατί όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένα αντιβιοτικό, το μικρόβιο για το οποίο προορίζεται μπορεί να αναπτύξει μηχανισμούς που να το κάνουν ανθεκτικό σε αυτό.
Γι’αυτό, λοιπόν, συνιστάται η προστασία των παιδιών μέσω εμβολιασμού, καθώς αν δεν ασθενήσουν δεν θα χρειαστούν και αντιβιοτικά

Χαρά Σάρδη, Βιολόγος

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ(Σ.Ε.Ν.)/ JUNIOR ACHIEVEMENT (JA) GREECE




Το ΣΕΝ/JA Greece είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και σε συνεργασία με το διεθνή -μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- οργανισμό Junior Achievement Worldwide.

Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το ΣΕΝ/JA Greece υποστηρίζεται από τα μέλη του τα οποία είναι επιχειρήσεις, ιδρύματα, φορείς αλλά και ιδιώτες. Βασικός του σκοπός είναι η προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών.

Με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία του Junior Achievement Worldwide, υλοποιεί προγράμματα επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υποστηρίζει τα σχολεία με εμπλουτισμό ύλης του μαθήματος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Σύμβουλοι των προγραμμάτων είναι στελέχη από διάφορες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα οι οποίοι εθελοντικά συμβάλλουν ώστε οι μαθητές να διαγνώσουν δυνατότητες, ευκαιρίες, προκλήσεις-επιλογές, που ανοίγονται μπροστά τους για την επαγγελματική τους πορεία. Οι εταιρείες μέσα από τη συνδρομή των στελεχών τους, υποστηρίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών.

Τα προγράμματα «Η οικονομία και εγώ», «Μια επιχείρηση σε δράση», «Παγκόσμια Αγορά» απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου μέσα από τα οποία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το ρόλο τους μέσα στην ελεύθερη οικονομία και να σχεδιάζουν το βιογραφικό τους. Έχουν επίσης την ευκαιρία να ετοιμάζουν τον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό, να μαθαίνουν τους πόρους που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία μιας επιχείρησης, να ερευνούν τη σημασία της ηθικής συμπεριφοράς στη δική τους ζωή και μέσα σε μια επιχείρηση και να αναλύουν τι είναι οι αγορές και με ποιο τρόπο επηρεάζουν τα κράτη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης το ΣΕΝ/JA Greece από το 2007 εφαρμόζει σε μαθητές λυκείου, το βασικό πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» το οποίο αποτελεί μια ομαδική δραστηριότητα, μια αληθινή επιχειρηματική εμπειρία: τη δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης, μέσα στην οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους και υποχρεώσεις

Κατά το σχολικό έτος 2008-2009 το ΣΕΝ/JA Greece υποστήριξε συνολικά 7 προγράμματα, τα οποία έγιναν αποδεκτά από την εκπαιδευτική κοινότητα και υλοποιήθηκαν σε σχολεία δημόσια και ιδιωτικά πανελλαδικά, σε 2.000 μαθητές ηλικίας 14-16 που παρακολούθησαν τα προγράμματα.

Στα πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» διεξήχθη με επιτυχία το πρώτο Trade Fair - εμπορική έκθεση των προϊόντων ή υπηρεσιών των εικονικών επιχειρήσεων των μαθητών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (28 και 30 Απριλίου 2009 αντίστοιχα). Οι μαθητικές εταιρείες παρουσίασαν τις έξυπνες ιδέες τους, λίγο πριν τον τελικό διαγωνισμό για την τελειότερη εικονική επιχείρηση που έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου.

Η νικήτρια ομάδα από σχολείο της Θεσσαλονίκης ταξίδεψε στο μακρινό Bodo της Νορβηγίας, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό Trade Fair. Βραβεία επίσης έλαβαν Γενικό Λύκειο από τις Σέρρες για το «Καλύτερο Περίπτερο» και Γενικό Λύκειο από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς για το πιο «Καινοτόμο Προϊόν».

Το ΣΕΝ/JA Greece οργάνωσε και τον ετήσιο πανελλαδικό διαγωνισμό για την καλύτερη εικονική επιχείρηση, όπου οι μαθητές παρουσίασαν τις πρωτότυπες προτάσεις τους για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικονικής επιχείρησης.Οι τελικοί του διαγωνισμού του Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Αcademy, στην Αθήνα.

Το πρώτο βραβείο για την «Αρτιότερη Εικονική Επιχείρηση» κέρδισαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου από την περιοχή της Κατερίνης, οι οποίοι και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου 2009, και κατέκτησε μία αξιόλογη θέση ανάμεσα στις 32 χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν. Το δεύτερο βραβείο για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» κέρδισε το Γενικό Λύκειο από την Θεσσαλονίκη, ενώ το τρίτο βραβείο έλαβε μαθητική ομάδα από Λύκειο της Καστοριάς, καθώς και το Α΄ Αρσάκειο Αθηνών.

Κύριος στόχος του ΣΕΝ/JA Greece για την επόμενη χρονιά είναι πρωτίστως η άριστη εφαρμογή των προγραμμάτων σε περισσότερα σχολεία ανά την Ελλάδα, και η υλοποίησή τους από περισσότερες ομάδες νέων.

Είναι, επίσης, η διασφάλιση της καλύτερης και άμεσης επικοινωνίας με τα μέλη του, μέσα από την έκδοση περιοδικής ηλεκτρονικής έκδοσης (newsletter), τη συμμετοχή σε συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και ημερίδες σχετικές με την επιχειρηματική ηθική και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, τη διοργάνωση σεμιναρίων, την ανάπτυξη εργαλείων υποστήριξης, τη λειτουργία παγκόσμιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης μέσω του Junior Achievement Worldwide και τη λειτουργία δικού μας ηλεκτρονικού κοινωνικού δικτύου.

Διαρκείς στόχοι του αποτελούν η σύνδεση της επιχειρηματική κοινότητα με την εκπαίδευση, μέσα από την βοήθεια του εθελοντή στελέχους, καθώς και η αναγνώριση του Σωματείου ως κύριου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Ν.: http://www.sen.org.gr/

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Χρήσιμο site



http://www.greek-language.gr
Η πύλη της ελληνικής γλώσσας ένας εύκολος τρόπος να χρησιμοποιήσει κανείς το λεξικό, χωρίς να χρειάζεται να κάθεται με τις ώρες στη βιβλιοθήκη ψάχνοντας σε χοντρά βιβλία. (Περιέχει λεξικά της νεοελληνικής, αλλά και αρχαίας ελληνικής γλωσσας.)