Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Χρήση Της Ελληνικής Γλώσσας!!!









Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι και κυρίως παίδια αντί να χρησιμοποιούν τον πλούτο λεξιλογίου που έχει η ελληνική γλώσσα την αντικαθηστούν τις περισσότερες φορές με αγγλικές λέξεις. Αυτή η ξενομανία είναι η έλλειψη κατανόησης της γλωσσικής κατάρτισης που έχει η ελληνική γλώσσα.Μάλλον κυρίως τα παιδιά δεν έχουν κατανοήσει πόσο σπάνιος ειναι ο πλούτος της και ότι στις άλλες χώρες στο εξωτερικό,όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο,διαβάζουν αρχαία ελληνικά,διότι η νέα και η αρχαία ελληνική γλώσσα βοηθά στην διεύρυνση του νου.Δηλαδή,εμπλουτίζουν την σκέψη και ''καλλιεργούνε'' το μυαλό. Σήμερα ακόμα και η Ιαπωνία μαθαίνει την ελληνική γλώσσα.Για αυτό λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να σεβαστούμε αυτό το αγαθό που μας έχει δοθεί και να το αξιοποιήσουμε όσον το δυνατόν καλύτερα μπορούμε.Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να μην περιορίζουμε την ελληνική γλώσσα επειδή σήμερα η αντικατάσταση των ελληνικών λέξεων με ξένων αποτελεί ΜΟΔΑ για τους νέους.Και ρωτώ:Με ποιά λογική??Μπορεί να ελληνικό λεξιλόγιο να είναι το πιο παλιό-δηλαδή κάποιες λέξεις χρησιμοποιούνται εκατομμυρια χρόνια-αλλα δεν ποτέ δεν παύει να είναι ενδιαφέρον και να προσελκύει τους ερευνητές και τους αναγνώστες του.




Ας αναφέρουμε κάποιες λέξεις που αντικαθηστούνται απο ξένες.Μία λέξη είναι το ''Parking'',αντί να πούμε στάθμευση λέμε parking.Γιατί αντικαταστήσαμε αυτή τη λέξη με μία ξένη??Τόσο χάλια είναι?Μία άλλη λέξη είναι το ''pullman''.Το pullman είναι το λεωφορείο πολυτελείας,δεν έχει μεγάλη ετυμολογική διαφορά με το συνηθισμένο λεωφορείο απλά εχει καποιές επιπλέον ανέσεις.Ας μην το αναλυσουμε περισσότερο και ας περάσουμε στην επομενη λέξη που ειναι το ''garage''.Και αυτή έχει την ίδια σημασία με την λέξη ''parking'' αλλά πάλι με καποιές διαφορετικές λεπτομέριες.Υπάρχουν και πολλές τέτοιες λέξεις όπως ''super market'' ,''ασανσερ'',''σουβενιρ'' και άλλες πολλές που θα αναφέρω αργότερα.

Συνοψίζοντας,απλά ήθελα να σας δώσω μια ιδέα για το πόσο χρήσιμη είναι η γλώσσα μας και
παρόλ' αυτά δεν κάνουμε τίποτα αλλά ούτε καν προσπαθούμε να την ανανεώσουμε.Μόνο σε συνέδρια σε δικαστήρια και σε δήμοσιους λόγους απο προέδρους και σημαντικά πρόσωπα χρησιμοποιούνται.Ας προσπαθήσουμε...ας πετύχουμε!



Μάνος Καπαρός Γ'4

3 σχόλια:

  1. Είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο ένας έφηβος να προβληματίζεται ως προς τη χρήση της μητρικής του γλώσσας, ιδίως όταν αυτή είναι η ελληνική. Χαίρομαι πραγματικά, κυρίως για το συναίσθημα της αγανάκτησης που αναδύεται μέσα από το άρθρο σου, γιατί όλη η ουσία είναι αυτό: το να παρατηρεί κανείς ένα φαινόμενο είναι ένα βήμα, το να αγανακτεί γι' αυτό σημαίνει ότι έχει ενεργητική κι όχι παθητική στάση απέναντι στο θέμα. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή