Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Εξάρτηση μέχρι θανάτου!


(εικόνα από: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_21_21/01/2008_219134)

Η εξάρτηση στους υπολογιστές υφίσταται και πιθανόν θα υφίσταται ως υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο στις συγχρονες και στις επομενες εποχες.
Το 88% των παιδιών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τον Η\Υ πάνω από 2 ώρες την ημέρα και το καλοκαίρι ξεπερνάνε τις 4 ώρες καθημερινά.
Απ' ότι παρατηρήται τα παιδιά δεν έχουν κανέναν έλεγχο από τους γονείς για την υπερβολική χρήση στους Η\Υ αφού αυτοί είναι εκείνοι που τους δίνουν καθημερινά λεφτά για να παίξουν σε Internet Cafe όπου οι περισσότεροι από αυτούς ξοδεύουν τα 2/5 τις καθημερινότητάς τους.
Με αυτόν τον τρόπο πολλοί γονείς πιστεύουν πως ξέρουν που βρίσκεται το παιδί τους και ετσί θα μπορούν να το ελέξουν αφού δεν ύπαρχει περίπτωση να ''αποχωριστεί'' τον υπολογιστή.
Αλλά δεν σκέφτονται τις συνέπειες τού να κάθεται ένα παιδί τόσες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Έτσι αφού οι γονείς δεν παραδειγματίζουν τα παιδιά τους λόγω χωρισμού ή απλής άγνοιας,τα παιδιά αφού περνάνε πολλές ώρες στον υπολογιστή παίρνουν ένα παράδειγμα από αυτόν το οποίο δεν είναι τους προσφέρει ενα καλό χαρακτήρα.Ακόμα και έφηβοι και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας είναι εξαρτημένοι από τους υπολογιστές και χάλανε πολλές φιλίες εξαιτίας ενώς παιχνιδιού στον υπολογιστή ή ακόμα και μιάς διαφωνίας!

(εικόνα από: http://diadiktyo.edu.gr/press-articles/136-mobile-phones-and-underaged-users)

Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας ελέγχου του μυαλού. Σήμερα τα 5/6,5 δισεκατομμύρια του πληθυσμού του πλανήτη μας χρησιμοποιούν κινητό τηλεφωνο. Άλλοι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο μόνο για τα απαραίτητα δηλαδή να πάρουν τήλεφωνο. Άλλοι το χρησιμοποιούν να ακούσουν τραγούδια άλλοι για βίντεο και άλλοι για να κάνουν εντύπωση.
Επιστήμονες και ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν 33% προβλήματα στην ομιλία. Δυτυχώς δεν είναι μόνο αυτό,προκαλούν εγκεφαλικά προβλήματα λόγω της ραδιενέργειας που έχουν.Έτσι αμα μιλάμε στο κινητό με κάποιον άλλον,το κινήτο απέχει μόλις 4 εκάτοστα από τον εγκέφαλο και πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά απο εμάς. Με λίγα λόγια ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί κανονικα μετά απο κάποια μακροχρόνια ομιλία στο κινητό.

(εικόνα από: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=120883)

Η τηλεόραση εκτός από μέσο ενημέρωσης χρησιμοποιείται για ψυχαγωγία κυρίως από παιδιά αλλά και απο ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από ενηλίκους.Στις μέρες μας,κάθε σπίτι παρέχει τουλάχιστον 1 τηλεόραση.Άλλα σπίτια παρέχουν 1 τηλεόραση σε κάθε ένα δωμάτιο.Υπάρχουν πολλές διαφωνίες ανάμεσα στα παιδιά στο τι πρόγραμμα να δουν στην τηλεόραση.Οι επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει πώς ένας άνθρωπος που βλέπει τηλεόραση πάνω απο 4 ώρες την ήμερα,πεθαίνει κάτω απο 70 χρονών.Εκτός απ' αυτό,η τηλεόραση προκαλεί προβλήματα στον όραση σε παιδιά 5-6 ετών που βλέπουν συστηματικά τηλεορασή αρκετές ώρες.

Μάνος Καπαρός Γ'4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου